Skip to main content

Η Ρωσία θα χάσει έναν πόλεμο με το ΝΑΤΟ, προειδοποιεί η Πολωνία

EPA/OLIVIER HOSLET

«Το στρατιωτικό και οικονομικό δυναμικό της Ρωσίας ωχριά σε σύγκριση με εκείνο της Δύσης»

Ένας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ θα τελείωνε με την «αναπόφευκτη ήττα» της Μόσχας, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Δεν είμαστε εμείς, η Δύση, που πρέπει να φοβόμαστε μια σύγκρουση με τον Πούτιν, αλλά το αντίθετο», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Sejm, την κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου.

«Μια επίθεση της Ρωσίας σε οποιοδήποτε από τα μέλη της Συμμαχίας θα κατέληγε στην αναπόφευκτη ήττα της»

«Αξίζει να το υπενθυμίσουμε αυτό, όχι για να αυξήσουμε το αίσθημα απειλής στους Ρώσους, επειδή το ΝΑΤΟ είναι ένα αμυντικό σύμφωνο, αλλά για να δείξουμε ότι μια επίθεση της Ρωσίας σε οποιοδήποτε από τα μέλη της Συμμαχίας θα κατέληγε στην αναπόφευκτη ήττα της [της Ρωσίας]».

«Το στρατιωτικό και οικονομικό δυναμικό της Ρωσίας «ωχριά σε σύγκριση με εκείνο της Δύσης»

Ο Σικόρσκι, ο οποίος παρουσίαζε το όραμα του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ για την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης, δήλωσε ότι το στρατιωτικό και οικονομικό δυναμικό της Ρωσίας «ωχριά σε σύγκριση με εκείνο της Δύσης», καθώς το ΝΑΤΟ διαθέτει τριπλάσιο στρατιωτικό προσωπικό, τριπλάσιους εναέριους πόρους και τετραπλάσια πλοία από τη Ρωσία.

«Η μόνη ελπίδα του Πούτιν είναι η έλλειψη αποφασιστικότητάς μας», προειδοποίησε.

Οι δυτικοί σύμμαχοι και οι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια πιθανή επέκταση της βίας από τη συνεχιζόμενη πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία – καθώς ο Ρώσος ηγέτης συνεχίζει να εκτοξεύει συγκαλυμμένες πυρηνικές απειλές προς τη Δύση και να κρύβει ατομικά όπλα στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με τα μέλη του ΝΑΤΟ Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία.

Η προειδοποίηση Τουσκ

Ο Τουσκ προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «προπολεμική εποχή», αλλά έχει ακόμη «πολύ δρόμο να διανύσει» μέχρι να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη μελλοντική απειλή. Και πρόσφατα, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda δήλωσε ότι η Πολωνία είναι «έτοιμη» να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να ενισχύσει την ανατολική πλευρά του.