Skip to main content

Η «διπλωματία του γύρου» στην Τουρκία από τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάγερ

Η φωτογραφία έκανε αμέσως τον… γύρο του κόσμου!

Μετά από πολλές προσπάθειες, ο Σταινμάγερ τα κατάφερε να φτιάξει μόνος του ένα πιτόγυρο. «Το κεμπάπ είναι σύμβολο για το πόσο μεγάλωσαν μαζί η Τουρκία και η Γερμανία», δήλωσε γελώντας ο Γερμανός πρόεδρος.

Το βίντεο προκάλεσε φυσικά ποικίλα σχόλια για τη «διπλωματία του γύρου», που χρησιμοποίησε ο Γερμανός πρόεδρος στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Σταϊνμάγερ, μεταβαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη, πήρε μάλιστα μαζί του στο προεδρικό αεροσκάφος και τον ιδιοκτήτη του διάσημου κεμπαμπτζίδικου «Χισάρ» στο Βερολίνο, Αρίφ Κέλες.

Μαζί και έναν κατεψυγμένο γύρο, βάρους 60 κιλών, προκειμένου να σερβίρει το κρέας στην επίσημη δεξίωση που οργάνωσε ο Γερμανός Πρόεδρος στον Βόσπορο.

Μια χειρονομία με την οποία ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θέλησε να εκφράσει τις «διαπροσωπικές και διαπολιτισμικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, όπως είπε ο ίδιος.

Ισχυρό μήνυμα

Με την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Γερμανός πρόεδρος θέλησε βέβαια να  στείλει ένα ισχυρό μήνυμα: συναντήθηκε πρώτα με τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου και έδειξε πόσο εκτιμά τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία.

Ο Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο ομόλογό του και είναι ο πρώτος Γερμανός αξιωματούχος που ταξιδεύει στην Τουρκία μετά την ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου.

Η νίκη του Ιμάμογλου στη μεγαλύτερη μητρόπολη της χώρας ήταν επίσης σύμβολο της ήττας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Όπως είπε ο Γερμανός πρόεδρος, «ο Ιμάμογλου είναι χωρίς αμφιβολία ένας πολιτικός της νέας γενιάς που παίρνει τη δουλειά του στα σοβαρά και είναι χωρίς αλαζονεία».

«Αυτό είναι σημαντικό για την αντιπολίτευση στην Τουρκία: η Γερμανία και η Ευρώπη προφανώς πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη Τουρκία», όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Στον σιδηροδρομικό  σταθμό

Αφορμή για την επίσκεψη του Σταϊνμάγερ στην Τουρκία είναι η 100ή επέτειος των γερμανοτουρκικών σχέσεων. Στα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών υπέγραψαν μια συνθήκη φιλίας – η οποία προοριζόταν επίσης να λειτουργήσει ως σύμφωνο μη επίθεσης.

Ο Γερμανός πρόεδρος επέλεξε σκόπιμα να επισκεφθεί τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό Σιρκεσί της Κωνσταντινούπολης. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι μετανάστες ταξίδεψαν στη Γερμανία, ξεκινώντας από αυτόν σταθμό.

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε πάντως στο σταθμό τον Γερμανό πρόεδρο , καθώς τον υποδέχτηκαν αρκετοί διαδηλωτές με σημαίες της Παλαιστίνης και πινακίδες που έδειχναν τον Σταϊνμάγερ δίπλα στον Χίτλερ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δολοφόνοι Γερμανοί» φώναζαν οι διαδηλωτές και χρειάστηκε μάλιστα ασυνήθιστα πολύς χρόνος για να φτάσει η αστυνομία  και να σταματήσει τους διαδηλωτές.

Ο Σταϊνμάγερ δεν έδωσε πάντως σημασία στις κραυγές και συνέχισε την επίσκεψή του στον σταθμό της Πόλης. Σε συνέντευξή του στην Die Zeit ,o Γερμανός πρόεδρος είπε πώς δεν τον  εξέπληξε μια τέτοια διαμαρτυρία. «Οι διαδηλωτές προφανώς δεν γνωρίζουν δύο πράγματα: Πόσο σκληρά προσπαθεί η Γερμανία εδώ και δεκαετίες για μια λύση δύο κρατών και πώς σε αυτή την κατάσταση κρίσης είμαστε ένα από τα κράτη που παρέχουν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια».

Επικρίσεις από τα φιλο-Ερντογανικά ΜΜΕ

Ο Σταϊνμάγερ θα μεταβεί αύριο την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί πρώτα με τον επίσης αντιπολιτευόμενο δήμαρχο Μανσούρ Γιαβάς και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Ερντογάν.

Το βράδυ έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ.

Ηδη, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία επικρίνουν τον Σταϊνμάγερ γιατί δεν συνάντησε πρώτα τον Ερντογάν. Αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό για λόγους προγραμματισμού. Όταν ο Γερμανός Πρόεδρος προσγειωνόταν χθες στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκινούσε  επίσκεψη στο Ιράκ.

Οι σχέσεις πάντως των δυο χωρών σε κυβερνητικό επίπεδο δεν είναι και οι καλύτερες, λόγω της πολιτικής της Τουρκίας στους τομείς της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της υποστήριξης του Ερντογάν στην Χαμάς.