Skip to main content

Κριμαία: Πλήγμα του ουκρανικού στρατού σε ρωσικό πλοίο

Φωτ. αρχείου

Η Ουκρανία ισχυρίζεται πως έπληξε πλοίο της Ρωσίας στην Κριμαία

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έπληξε πλοίο διάσωσης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Πλέτεντσουκ, εκπρόσωπο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, το σκάφος Kommuna χτυπήθηκε ενώ ήταν ελλιμενισμένο στον Κόλπο της Σεβαστούπολης χθες το πρωί και «είναι σαφές πως πλέον (…) δεν είναι σε θέση να εκτελεί αποστολές».

Επρόκειτο για το παλαιότερο που συνέχιζε να υπηρετεί σε όλο τον κόσμο. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν μέσω Telegram ότι πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που καθελκύστηκε το 1913.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το καταμαράν είχε συμμετάσχει σε αποστολή ανάσυρσης πτωμάτων και ευαίσθητου υλικού όταν ο ουκρανικός στρατός είχε βυθίσει το Moskva, τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, τον Απρίλιο του 2022.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει εξάρει επανειλημμένα τις επιτυχίες του στρατού του στις επιθέσεις εναντίον του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που έχει βάση την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Κατά τον εκπρόσωπο του ουκρανικού ΠΝ Πλέτεντσουκ, σε ουκρανικές επιχειρήσεις έχει καταστραφεί ή τεθεί εκτός υπηρεσίας περίπου το ένα τρίτο του στόλου αυτού από το ξέσπασμα του πολέμου.

Ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ ανέφερε από τη δική του πλευρά χθες ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκρουσαν πυραυλική επίθεση με στόχο ελλιμενισμένο πλοίο, προσθέτοντας πως συντρίμμια προκάλεσαν μικρής έκτασης πυρκαγιά η οποία «κατασβέστηκε άμεσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ