Skip to main content

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

(Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/REUTERS)

«Το Ισραήλ δεν πρέπει να κερδίσει κανένα έδαφος» στον πόλεμο της Γάζας, είπε ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον αρχηγό της ισλαμιστικής Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, Ερντογάν και Χανίγιε συζήτησαν μεταξύ άλλων, την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας και την κατάπαυση του πυρός.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Παλαιστίνιους να «ενωθούν» γιατί έτσι μπορεί να νικηθεί το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν, μετά τη συνάντηση. «Το Ισραήλ δεν πρέπει να κερδίσει κανένα έδαφος» στον πόλεμο της Γάζας, είπε ο Ερντογάν και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους κατοίκους της Λωρίδας.

Παρά τις φραστικές επιθέσεις του Ερντογάν κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Τουρκία πρόσφατα κατέβαλε προσπάθειες για να παίξει μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο της Γάζας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε επίσης με τον Χανίγιε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κατάρ, την Τετάρτη. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στόχος της συνάντησης ήταν η απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα.

Η Τουρκία τάσσεται ξανά με τη Χαμάς

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε αντίθεση με την Ε.Ε. και άλλα κράτη με δυτικό προσανατολισμό, δεν κατατάσσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά τη θεωρεί «ομάδα αντίστασης».

Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει άλλωστε δημόσια τη Χαμάς. Αν και καταδίκασε την επίθεση των ισλαμιστών στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στη συνέχεια χαρακτήρισε επανειλημμένα τη  Χαμάς ως «απελευθερωτική οργάνωση».

Η Χαμάς θέλει να κλείσει την έδρα της στο Κατάρ

Η Χαμάς έχει την έδρα της στο Εμιράτο του Κατάρ, αλλά σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα, όπως αναφέρει η  Wall Street Journal, καθώς απειλήθηκε με απέλαση από Εμιράτο. Σύμφωνα με την WSJ, η Χαμάς σχεδιάζει τώρα να εγκατασταθεί στο Ομάν. Οι ισλαμιστές επικοινώνησαν με τουλάχιστον δύο χώρες της περιοχής τις τελευταίες ημέρες για να ρωτήσουν εάν θα ήταν αποδέχονταν τη μετεγκατάσταση της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς στις πρωτεύουσές τους, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή.

naftemporiki.gr