Skip to main content

Τα drones «καμικάζι», η νέα μορφή του πολέμου στην Ουκρανία

Μικρά, φθηνά και κυρίως θανατηφόρα

Είναι φθηνά, μικρά, αλλά κυρίως θανατηφόρα: Τα drones «καμικάζι» είναι πλέον πραγματικότητα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει κύματα τεθωρακισμένων οχημάτων στο μέτωπο, αλλά πέφτουν θύματα των drones καμικάζι. Δεκάδες ρωσικά κατεστραμμένα στρατιωτικά οχήματα είναι μέχρι τώρα ο απολογισμός του νέου όπλου.

Αρκετά βίντεο δείχνουν ρωσικά άρματα να ανατινάζονται από drones που ρίχνουν εκρηκτικά σε ευάλωτα σημεία της θωράκισης. Κάποια drones κατέστρεψαν το πιο σύγχρονο και βαρύ τανκ που χρησιμοποιούσε η Μόσχα στον πόλεμο της Ουκρανίας: το T-90M «Breakthrough». Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει κατασκευάσει περίπου 200 τέτοια άρματα, βάρους 48 τόνων. Εξήντα από αυτά έχουν ήδη καταστραφεί, τουλάχιστον στο ένα τρίτο των περιπτώσεων από drones καμικάζι, όπως έδειξε η πλατφόρμα ανάλυσης Warspotting βάσει εικόνων.

Σε όλες αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν τα λεγόμενα drones First Person View (FPV)– ένας τύπος drone που ήταν σχεδόν άγνωστος στην αρχή του πολέμου.

«Τα drones FPV έχουν πλέον τεράστια στρατιωτική σημασία. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ρωσικών αρμάτων μάχης που καταστράφηκαν από τον ουκρανικό στρατό τους τελευταίους μήνες εξαλείφθηκαν με τη χρήση τέτοιων drones», γράφει το περιοδικό «Foreign Policy» επικαλούμενο πηγή του ΝΑΤΟ. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου drone είναι ότι ο χειριστής βλέπει συνεχώς τις εικόνες που μεταδίδονται από την ενσωματωμένη κάμερα του drone, φορώντας ειδικά γυαλιά, σε πραγματικό χρόνο. Είναι λοιπόν σαν να πετάει  μαζί του.

Από τη ψυχαγωγία στον πόλεμο

Τα drones FPV αναπτύχθηκαν αρχικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία σύντομα συνειδητοποίησαν τη χρησιμότητά τους. Αυτό που τα ξεχωρίζει από τα άλλα drones είναι η υψηλότερη ταχύτητα, η εξαιρετική ευελιξία και η ασυναγώνιστα χαμηλή τιμή τους.

Τα τετρακόπτερα (drones με τέσσερις ρότορες) που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία κοστίζουν μόνο 300 έως 400 ευρώ.

Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι αρκετά ισχυρά για να μεταφέρουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό βάρους πολλών κιλών για μερικά χιλιόμετρα και έτσι να επιτεθούν σε έναν εχθρικό στόχο.

Χάρη στην ικανότητα ελιγμών τους, τα drones FPV μπορούν να χτυπήσουν με ακρίβεια τα αδύναμα σημεία του εχθρού.

Οι Ουκρανοί θέλουν επίσης να βασίζονται όλο και περισσότερο σε drones με κάμερες νυχτερινής όρασης. Αυτό θα αλλάξει ξανά τον πόλεμο. Η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι ούτε το σκοτάδι μπορεί να προσφέρει προστασία από ένα ξαφνικό, θανατηφόρο χτύπημα από τον αέρα.

Μαζική παραγωγή

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του όπλου στην παρούσα κατάσταση είναι ότι μπορεί να παραχθεί μαζικά στην Ουκρανία. Σχεδόν όλα τα drones FPV περιέχουν εξαρτήματα από την Κίνα, σύμφωνα με τον Αμερικανό εμπειρογνώμονα στρατιωτικής τεχνολογίας Σαμ Μπέντετ, συναρμολογούνται στην Ουκρανία από εθελοντές και δεκάδες νεοσύστατες εταιρείες και παραδίδονται στα στρατεύματα.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, η μηνιαία παραγωγή είχε ήδη φτάσει τις 50.000 μονάδες στο τέλος του 2023.Το Κίεβο βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο για την παραγωγή δύο εκατομμυρίων drones FPV κατά τη διάρκεια του 2024.

Ζοφερή πραγματικότητα

Η προσφυγή στα drones αντικατοπτρίζει πάντως και μια ζοφερή πραγματικότητα: οι Ουκρανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βασίζονται σε  drones επειδή υποφέρουν από δραματική έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού.

Ωστόσο, τα drones FPV δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το πυροβολικό, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί ειδικοί.

Σε αντίθεση με τις οβίδες πυροβολικού, δεν μπορούν να διεισδύσουν σε τοίχους και η εμβέλειά τους είναι πολύ μικρότερη. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί επίσης να συντριβεί από παρεμβολές, και δεν είναι χρήσιμο σε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες.

Το γεγονός ότι τα drones δεν είναι πανάκεια φαίνεται από το γεγονός ότι οι Ρώσοι συνέχισαν να προελαύνουν στο Ντονμπάς τις τελευταίες εβδομάδες παρά τις μεγάλες απώλειες.