Skip to main content

Ισραήλ – Ιράν: Η «προσεκτικά διαμορφωμένη χορογραφία» στη Μέση Ανατολή

EPA/HANDOUT HANDOUT

Ο διεθνολόγος και πολιτικός επιστήμονας, Θεόδωρος Τσίκας, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Φαίνεται ότι τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα θα βάλουμε μια άνω τελεία και δεν θα συνεχιστεί αυτός ο συγκεκριμένος κύκλος απαντήσεων και ανταπαντήσεων, δήλωσε ο διεθνολόγος και πολιτικός επιστήμονας, Θεόδωρος Τσίκας, αναφερόμενος στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι, ο κ. Τσίκας επεσήμανε ότι η προσπάθεια Ισραήλ και Ιράν φαίνεται να επικεντρώνεται στο να τηρηθούν τα προσχήματα και οι ισορροπίες ταυτόχρονα.

«Είναι μια προσεκτικά διαμορφωμένη χορογραφία» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι κάθε χώρα –Ισραήλ και Ιράν- επιχειρεί να μην φανεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα χτυπήματα και τις προκλήσεις της άλλης πλευράς, ενώ παράλληλα τηρούνται οι ισορροπίες, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το Ισραήλ, σε τι θα απαντήσει το Ιράν;»

«Έτσι και οι Ιρανοί όταν χτύπησαν το Ισραήλ, δεν προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ και σε χώρες της Δύσης να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ, είτε να μην απαντήσει, είτε να απαντήσει περιορισμένα και ελεγχόμενα. «Και αυτό βλέπουμε τώρα» συμπλήρωσε.

Επεσήμανε, δε, ότι «δεν είναι μόνο τα χτυπήματα που έγιναν στο Ιράν, φαίνεται ότι έχει χτυπηθεί ένα στρατόπεδο στη νότια Συρία και κάποιες εγκαταστάσεις στο Ιράκ. Φαίνεται ότι από αυτές τις τρεις περιοχές, εξαπολύθηκαν επιθέσεις κατά του Ισραήλ τις προηγούμενες ημέρες. Άρα μπορεί να θεωρηθεί απάντηση με βάση τις ανώνυμες πηγές, αλλά ακριβώς επειδή είναι ανώνυμες, το Ιράν δεν θέλει να δεσμευτεί ότι θα ανταπαντήσει. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το Ισραήλ, σε τι θα απαντήσει το Ιράν;».

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Το αιχμηρό δώρο γενεθλίων του Ισραήλ στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Τι εκτιμούν αναλυτές

Ισφαχάν: Τι γνωρίζουμε για την πόλη που χτύπησε το Ισραήλ και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν