Skip to main content

«Μία αποτυχημένη απόπειρα με τετρακόπτερα» λέει το Ιράν – Τι μήνυμα στέλνει το Ισραήλ

Φωτογραφία αρχείου από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Ισφαχάν/ Reuters

Αποφεύγουν την κλιμάκωση οι δύο πλευρές - Αλλά στέλνουν τα μηνύματά τους

Τους χαμηλούς τόνους επιλέγουν τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν στον απόηχο της πρωινής επίθεσης στο Ισφαχάν, την πόλη που φιλοξενεί τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί πάντως να παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι τα πράγματα δεν θα οδηγηθούν στα άκρα.

Μέχρι στιγμής η ρητορική που επιλέγεται, αποκαλύπτει ότι Ισραήλ και Ιράν δεν θέλουν να φτάσουν στον περιφερειακό πόλεμο. Σήμερα, Παρασκευή, είναι ημέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους και, όπως θυμίζει ο αναλυτής του BBC, στο Ιράν συχνά ακούμε τους θρησκευτικούς ηγέτες να ξεσπούν κατά του «σιωνιστικού εχθρού», των ΗΠΑ και εν γένει της Δύσης. Αυτό δεν το βλέπουμε σήμερα.

Τα τετρακόπτερα

Αντιθέτως η ρητορική που χρησιμοποιεί σήμερα το Ιράν στα περιορισμένα ισραηλινά χτυπήματα που δέχθηκε στο έδαφός του είναι εξαιρετικά ήπια. Ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι έλαβε χώρα και άλλοι τη χλευάζουν ως «μία αποτυχημένη επίθεση με τετρακόπτερα».

Η μαζική επίθεση με πυραύλους και drones του περασμένου Σαββατοκύριακου κατά του Ισραήλ παρουσιάστηκε ως «δίδαγμα στον εχθρό», παρόλο που η ισραηλινή αεράμυνα με τη βοήθεια συμμάχων κατέρριψε το 99% των drones και πυραύλων. Υπάρχουν πολλοί στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ που θα ήθελαν να δουν μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση στο Ιράν σήμερα ως απάντηση.

Kαι το ισραηλινό μήνυμα

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του Μπεν Γκβιρ, υπουργού και στελέχους του Λικούντ, που έγραψε στο Χ, μία λέξη: Αδύναμη. 

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, όμως, φαίνεται να άκουσε τις διεθνείς εκκλήσεις για αποτροπή της κλιμάκωσης. Παρόλα αυτά, εκτιμούν ειδικοί, ότι με τη σημερινή της κίνηση έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη: ότι μπορεί να χτυπήσει κοντά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν και ότι την επόμενη φορά θα μπορούσε να το κάνει με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το liveblog του Naftemporiki.gr