Skip to main content

CIA: Χωρίς την αμερικανική βοήθεια, η Ουκρανία θα χάσει ως το τέλος του 2024

REUTERS/Julia Nikhinson/File Photo
Ο Μπερνς της CIA δεξιά

«Χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο καταστροφική»

Ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας μέχρι το τέλος του 2024, εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Η προειδοποίηση του επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Μπιλ Μπερνς έρχεται δύο ημέρες προτού η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψηφίσει (;) το Σάββατο ένα πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, κυρίως στρατιωτική, μετά από μήνες πολιτικού αδιεξόδου.

«Με την ώθηση —τόσο πρακτική όσο και ψυχολογική— που θα τους δώσει η (σ.σ. νέα αμερικανική) στρατιωτική βοήθεια, θεωρώ πως οι Ουκρανοί θα είναι κάλλιστα σε θέση να τα βγάλουν πέρα το 2024», είπε ο κ. Μπερνς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Τζορτζ Μπους.

Ουκρανία: Νέα πρωτοβουλία στο αμερικανικό Κογκρέσο για τα 60 δισ. του Μπάιντεν

«Χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο καταστροφική», συνέχισε. «Υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να χάσουν στο πεδίο της μάχης ως το τέλος του 2024, ή τουλάχιστον ότι ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους πολιτικής διευθέτησης», συμπλήρωσε, χωρίς να εξηγήσει τι εννοούσε ακριβώς όταν είπε πως το Κίεβο θα «έχανε» τον πόλεμο.

Για να καταδείξει την έλλειψη πυρομαχικών που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός, τόνισε πως δυο ταξιαρχίες —μονάδες 2.000 και πλέον ανδρών στον ουκρανικό στρατό— δεν διαθέτουν παρά «15 οβίδες πυροβολικού» που μπορούν να βάλλουν την ημέρα κι άλλες «42 οβίδες για τα ολμοβόλα».

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη μέσων και ζητεί ολοένα εντονότερα οι σύμμαχοί της να της στείλουν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, ειδικά στοιχεία αντιαεροπορικής άμυνας.

Πηγές: Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ