Skip to main content

Τουρκία: «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

«Σε λίγο θα ζητάμε άδεια από την Τουρκία για να ψαρεύουμε στο Ιόνιο, αλλά και οικοδομική άδεια για να χτίζουμε στο Αιγαίο», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι τουρκικής αποστολής στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στις 22 Απριλίου, και την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επίσκεψη του Τούρκου Διοικητή της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάνει ξανά αναφορά στα θαλάσσια πάρκα.

Απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: Πολιτικοποιείτε ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα

«Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο»

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση συντακτών, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κάνουν λόγο για θέματα δικαιωμάτων αναφέροντας ότι «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 08 Απριλίου 2024 ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα “νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες” δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια. Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία μονομερώς καθεστώτος».

Ν. Δένδιας: Μετά την τελευταία τουρκική τοποθέτηση για το θαλάσσιο πάρκο έχω μια εντύπωση ότι ίσως η όρεξή τους ανοίξει και για τους Αντίπαξους

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στο  1ο Συνέδριο Θαλάσσιας Ασφάλεια, αναφερθείς στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Θέλουμε ένα Ναυτικό κλειστής θάλασσας; Ένα Ναυτικό που να προασπίζει μόνο τον στενό χώρο του Αιγαίου; Το Ιόνιο που είναι η πατρίδα μου, αυτή τη στιγμή δεν απειλείται. Αν και μετά την τελευταία τουρκική τοποθέτηση για το θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες, έχω μια εντύπωση ότι ίσως η όρεξή τους ανοίξει και για τους Αντίπαξους και ανησυχώ λίγο αλλά εν πάση περιπτώσει ελπίζω ότι υπάρχουν κάποια όρια και στον παραλογισμό της γειτονικής μας χώρας».

Ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΙ, για το ίδιο θέμα, ανέφερε ότι «Σε λίγο θα ζητάμε άδεια από την Τουρκία για να ψαρεύουμε στο Ιόνιο, αλλά και οικοδομική άδεια για να χτίζουμε στο Αιγαίο».