Skip to main content

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) παρουσίασε στο Πολεμικό Συμβούλιο τις επιλογές για το χτύπημα στο Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. EPA/ABIR SULTAN

Οι τάσεις που επικρατούν στο Πολεμικό Συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει αυτή την ώρα

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) έχει παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για πιθανά χτυπήματα κατά του Ιράν – με το Πολεμικό Συμβούλιο να τις σταθμίζει αυτή την ώρα, όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Ισραηλινή πηγή, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, έχει ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει μια τόσο μεγάλη επίθεση – με πάνω από 300 drones και πυραύλους, που για πρώτη φορά εκτοξεύτηκαν απευθείας από το Ιράν και όχι μέσω πληρεξουσίων – να περάσει χωρίς κάποιου είδους απάντηση.

Τα 2 στρατόπεδα στο Πολεμικό Συμβούλιο

Μερίδα μελών του Πολεμικού Συμβουλίου υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ώστε το Ιράν να μην επαναλάβει τη δράση του. Ωστόσο, βασικά πρόσωπα του Συμβουλίου τόνισαν επίσης την ευκαιρία για μία μετρημένη απάντηση, που θα ενισχύσει να τη «στρατηγική συμμαχία» ενάντια στην ιρανική απειλή – βασιζόμενη στην υποστήριξη που έδειξαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιορδανία και άλλοι σύμμαχοι για την αποτροπή της επίθεσης.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το Ισραήλ λέει ότι το Ιράν προσπάθησε να επιτεθεί σε στρατηγικά σημαντική υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Nevatim – όπου διατηρεί τα μαχητικά αεροσκάφη stealth του – αλλά απέτυχε.

Επιπλέον ΗΠΑ και Βρετανία διαψεύδουν ότι είχαν λάβει ενημέρωση για την επίθεση, 72 ώρες πριν αυτή λάβει χώρα – αν και αυτό είναι κάτι που έχει επιβεβαιώσει η Τουρκία, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να έχει ειδοποιήσει το ΝΑΤΟ.

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στο liveblog του Naftemporiki.gr