Skip to main content

ΕΕ: «Στρατηγικό συμφέρον η αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία

Τι προβλέπουν οι πρώτες τροποποιήσεις στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Τροποποιήσεις όσον αφορά τις αναφορές στην Τουρκία, υπάρχουν στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό με τους ηγέτες να αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας».

Για το Κυπριακό

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σημειώσει ότι παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να χαιρετίσει τον διορισμό της Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει, όπως υπογραμμίζεται στο τέλος.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και ενδέχεται να υπάρξουν εκ νέου τροποποιήσεις μέχρι την τελική υιοθέτηση των συμπερασμάτων από τους ηγέτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ