Skip to main content

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Ένα χτύπημα που «άφησε και τους δύο ικανοποιημένους» – Τι κέρδισε η κάθε πλευρά

F-15 Eagle των ισραηλινών δυνάμεων / IDF via Reuters

Ο Ιωάννης Μάζης, Ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας & Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, μίλησε στη Ναυτεμπορική για τις

Τα 5 στοιχεία στη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ που επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για αποκλιμάκωση και όχι για κινήσεις που θα οδηγήσουν ανάψουν φωτιές στη Μέση Ανατολή, οδηγώντας σε έναν περιφερειακό και στη συνέχεια στο χείλος ενός παγκόσμιου πολέμου, παρέθεσε ο Ιωάννης Μάζης, Ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας & Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής, ο κ. Μάζης επεσήμανε τα ακόλουθα:

  • Στη χθεσινή συνεδρίασή του το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ είπε, «θα απαντήσουμε, αλλά όποτε θέλουμε και με τον τρόπο που θέλουμε».
  • Οι ΗΠΑ παρότρυναν το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και ξεκαθάρισαν πως δεν θα έχουν καμία συμμετοχή σε πιθανά αντίποινα. 
  • Πρόκειται για ένα χτύπημα που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές
    «Και οι δύο πλευρές μπορούν να θεωρούν εαυτόν ικανοποιημένο. Η Τεχεράνη κράτησε την αξιοπρέπειά της απέναντι στους δορυφόρους της (Χαμάς, Χεζμπολάχ κτλ), εμφανίστηκε ως αξιόπιστο και παράλληλα κράτησε την αξιοπρέπεια στο εσωτερικό της χώρας (σε μία περίοδο που δέχεται αμφισβητήσεις). Από την άλλη το Ισραήλ μπορεί να υπερηφανεύεται για την αρτιότητα και την αποτελεσματικότητα της άμυνάς του» εξήγησε ο κ. Μάζης. 
  • Το τέταρτο στοιχείο είναι η απόφαση της Ρωσίας και της Κίνας να κρατήσουν αποστάσεις, να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές και να αποφύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά.
  • Το χτύπημα έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο – όταν τα χρηματιστήρια ήταν κλειστά. Έτσι εξηγείται και ο περιορισμένος αντίκτυπος. Αν οι αγορές ήταν ανοιχτές, θα είχαμε ισχυρούς κλυδωνισμούς.

«Αυτά τα 5 στοιχεία είναι αρκετά «αισιόδοξα», ώστε να μην περιμένουμε άμεσα κάποια κλιμάκωση. Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή αξιοποιώντας το θετικό κλίμα διεθνώς απέναντί του θα μπορέσει είτε να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας είτε να πιέσει τη Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων» εκτίμησε ο κ Μάζης.

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.