Skip to main content

Οι ΗΠΑ αναχαίτισαν πάνω από 80 drones και πυραύλους από Ιράν και Υεμένη προς Ισραήλ

REUTERS/Ronen Zvulun

Οι σύμμαχοι στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ - Δεν στηρίζουν όμως αντίποινα

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πάνω από 80 drones και 6 βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που είχαν στόχο το Ισραήλ, όπως αποκάλυψε με ανάρτησή του στο X το διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM).

Συνολικά το Ιράν και σύμμαχοί του εξαπέλυσαν πάνω από 350 drones φορτωμένα εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Ήταν η πρώτη απευθείας επίθεση της Τεχεράνης σε ισραηλινό έδαφος, ύστερα από πολλές δεκαετίες σκιώδους πολέμους.

Οι περισσότεροι πύραυλοι και τα drones εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Ιράν και στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν προκάλεσαν παρά ελαφριές μόνο υλικές ζημιές. Το 99% εξ αυτών αναχαιτίστηκε από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος και από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

«Παραμένουμε έτοιμοι να στηρίξουμε το Ισραήλ»

Η CENTCOM τόνισε πως παραμένει έτοιμη «να υποστηρίξει το Ισραήλ να αμυνθεί» μπροστά στις «επικίνδυνες ενέργειες του Ιράν» σε συνεργασία «με τους συμμάχους μας στην περιοχή» στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Να θυμίσουμε ότι η επίθεση του Ιράν έγινε ως αντίποινα στο πλήγμα της 1ης Απριλίου που κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Όλος ο κόσμος τώρα περιμένει εναγωνίως να δει ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ. Το Πολεμικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη καταλήξει στη μορφή και τον χρόνο της. Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το liveblog του Naftemporiki.gr