Skip to main content

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: «Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε ισραηλινά αντίποινα»

EPA/IRANIAN ARMY HANDOUT

Aνώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ σημείωσε ότι «το Ισραήλ μας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιδιώκει μια σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε ισραηλινά αντίποινα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, σχεδόν 24 ώρες μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, επεσήμανε ότι «είμαστε δεσμευμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ. Δεν θα ήμασταν μέρος οποιασδήποτε απάντησής του. Αυτή είναι μια πολύ συνεπής πολιτική».

«Στόχος μας είναι να αποκλιμακώσουμε τις περιφερειακές εντάσεις. Δεν θέλουμε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Η εστίασή μας βρισκόταν στο να περιοριστεί αυτή η κρίση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ σημείωσε ότι «το Ισραήλ μας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιδιώκει μια σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν. Δεν είναι αυτό που ψάχνουν. Ψάχνουν να προστατέψουν τον εαυτό τους και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».

«Δεν υπήρξε ενημέρωση 72 ώρες πριν την επίθεση»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της ελβετικής μεσολάβησης τόσο πριν όσο και μετά την μαζική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσε εξάλλου υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Σύμφωνα με το Reuters, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τις επαφές, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν «σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. «Δεν έδωσαν ειδοποίηση… Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα».

«Ο Μπάιντεν δεν θέλει κλιμάκωση σε ευρύτερο πόλεμο»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πρέπει να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Μιλώντας στο ABC και ερωτηθείς αν είναι πιθανή μια περαιτέρω κλιμάκωση, ο Τζον Κίρμπι είπε ότι «ο πρόεδρος δεν πιστεύει πως χρειάζεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση». Πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν εργάζεται στη «διπλωματική πλευρά» συγκαλώντας μια συνάντηση της G7.

«Αυτό που επέδειξε το Ισραήλ χθες το βράδυ ήταν μια απίστευτη ικανότητα να αμύνεται – απλώς η δική του στρατιωτική υπεροχή ήταν πολύ αξιοσημείωτη χθες» σημείωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου, κάνοντας λόγο για μικρές μόνο ζημιές. «Ο πρόεδρος είναι ξεκάθαρος ότι δεν θέλουμε να κλιμακωθεί αυτό. Οι επόμενες ώρες και μέρες θα μας πουν πολλά» επεσήμανε.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios μετέδωσε εξάλλου ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει πει στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νετανιάχου, ότι θα ήταν αντίθετος σε μια ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.