Skip to main content

Η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ και ο υπερ – ήρωας Μπάιντεν στους δρόμους του Τελ Αβίβ (φωτογραφία)

REUTERS/Evelyn Hockstein

Η στάση του Αμερικανού προέδρου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Από σαράντα κύματα φαίνεται να έχουν περάσει οι σχέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το τελευταίο 6μηνο.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να εκφράσει την απόλυτη συμπαράσταση των ΗΠΑ στην ισραηλινή κυβέρνηση, επισκεπτόμενος μάλιστα τη χώρα.

Οι διαφωνίες

Ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε από πολύ νωρίς διαφωνίες με τη στρατηγική του Ισραήλ. Πίεζε να καθυστερήσει η χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να δοθεί χρόνος στους αμάχους να βρουν καταφύγιο και από τη στιγμή που αυτή ξεκίνησε πίεζε για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και «προσωρινή παύση».

Οι σχέσεις των Μπάιντεν – Νετανιάχου έφτασαν στο χειρότερο δυνατό σημείο τους, όταν ο δεύτερος ανακοίνωσε τα σχέδιά του για μία χερσαία επέμβαση στη Ράφα, όπου ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει από τους Παλαιστινίους αμάχους να καταφύγουν.

Το αμερικανικό «όχι» σε σφαγή στη Ράφα

Με τους νεκρούς στον παλαιστινιακό θύλακα να έχουν υπερβεί τους 30.000 και πλέον χιλιάδες παιδιά να κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, ο Μπάιντεν προσπαθούσε να σταματήσει αυτό που έβλεπε ως επικείμενη «σφαγή».

Και η νέα στήριξη

Ωστόσο μετά την επίθεση του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε και πάλι την ακλόνητη στήριξή του στο Ισραήλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε νέο πόλεμο. Οι ΗΠΑ δεν θα έχουν την όποια συμμετοχή σε πιθανά ισραηλινά αντίποινα προς το Ιράν, έχει ξεκαθαρίσει.

Παρά την προειδοποίηση αυτή, αρκετοί στο Ισραήλ φαίνεται να βλέπουν στο πρόσωπό του έναν «υπερ- ήρωα» έτοιμο να ορθώσει ασπίδα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του Reuters από γκράφιτι σε δρόμο του Τελ Αβίβ.

REUTERS/Hannah McKay

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr