Skip to main content

Παγκόσμια καταδίκη της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ

REUTERS/Fabrizio Bensch

Ευρωπαϊκή στήριξη στο Ισραήλ - Έκκληση στο Ιράν για τερματισμό των επιθέσεων

Η επίθεση του Ιράν με drone και πυραύλους στο Ισραήλ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, καταδίκασε την επίθεση «με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα».

«Με αυτήν την ανεύθυνη και αδικαιολόγητη επίθεση, το Ιράν κινδυνεύει να προκαλέσει με μια περιφερειακή πυρκαγιά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο. «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Γερμανία στέκεται στενά με το Ισραήλ», πρόσθεσε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα «συζητήσει στενά περαιτέρω αντιδράσεις με τους εταίρους και τους συμμάχους της G7».

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, επέκρινε επίσης δριμύτατα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. «Το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους στο Ισραήλ. «Καταδικάζουμε σθεναρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η οποία μπορεί να βυθίσει μια ολόκληρη περιοχή στο χάος», έγραψε στην ηλεκτρονική υπηρεσία X. «Το Ιράν και οι αντιπρόσωποί  του πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η πλήρης αλληλεγγύη μας είναι προς το Ισραήλ αυτές τις ώρες», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, έκανε λόγο για «ανελέητη» επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Η επίθεση «κινδυνεύει να επιδεινώσει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή». Το Ιράν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι θέλει «να σπείρει το χάος στην αυλή του», ανέφερε ο Σούνακ σε δήλωσή του. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει προσηλωμένο στην ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των περιφερειακών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και του Ιράκ. Μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμαστε σκληρά για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει περισσότερη αιματοχυσία», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Η Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης την υποστήριξή της στο Ισραήλ. «Με την απόφαση να λάβει αυτήν την άνευ προηγουμένου δράση, το Ιράν πέρασε σε ένα νέο επίπεδο αποσταθεροποίησης», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, στο X. Η Τεχεράνη ως εκ τούτου «ανέλαβε τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης». Η Γαλλία επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Η Ε.Ε.

Για «κλιμάκωση άνευ προηγουμένου» έκανε λόγο ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ε.Ε. καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ», έγραψε ο Μπορέλ στο X και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και μια σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σαρλ Μισέλ, καταδίκασε επίσης έντονα την επίθεση στο Ισραήλ. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση», έγραψε στο X. «Πρέπει να αποφευχθεί περισσότερη αιματοχυσία». Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τους συμμάχους της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο naftemporiki.gr