Skip to main content

Ιράν: Επιφυλακτικοί οι κάτοικοι της Τεχεράνης για ενδεχόμενο πόλεμο με το Ισραήλ

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε το Σάββατο

Μαύρα σύννεφα ανησυχίας έχουν σκεπάσει τους πολίτες στην Τεχεράνη ότι η ένταση  μεταξύ του Ιράν και του μεγάλου εχθρού του Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε πόλεμο.

«Δεν ξέρω ποιος φταίει και ποιος όχι, αλλά είναι καλύτερο να καταλήξουμε σε συμβιβασμό για να μην ξεκινήσει ο πόλεμος και να μην πεθάνουν αθώοι άνθρωποι», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η 43χρονη Μάριαμ.

Όπως οι περισσότεροι Ιρανοί, η Μάριαν παρακολουθεί στις ειδήσεις την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ από τότε που επλήγη το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Από την επίθεση, για την οποία η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει το Ισραήλ, σκουώθηκαν επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί από τότε να τιμωρήσει το Ισραήλ για την επίθεση, χωρίς να διευκρινίσει πώς.

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε το Σάββατο, όταν το Ιράν κατέλαβε ένα πλοίο, Ισραηλινών συμφερόντων, στον Κόλπο του Ομάν.

Στη συνέχεια, το Ισραήλ εξέδωσε μια προειδοποίηση ότι το Ιράν «θα φέρει τις συνέπειες εάν επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση».

Η ιρανική μεταρρυθμιστική εφημερίδα Shargh ανέφερε ότι «όσο περισσότερο καθυστερεί η απάντηση της Τεχεράνης, τόσο περισσότερες θα είναι οι  αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας και οι ανησυχίες στην κοινωνία».

«Ο πόλεμος είναι πάντα κακός»

Αυτή η αβεβαιότητα  καθυστέρησε την επιστροφή των μαθητών στα  σχολεία στο Ιράν, μετά τις διακοπές που ακολουθούν το ιρανικό νέο έτος, που γιορτάζεται στις 31 Μαρτίου και το τέλος του Ραμαζανιού.

«Θεού θέλοντος, θα πρυτανεύσει η λογική στην κυβέρνησή μας, έναντι του συναισθήματος», λέει ο Σαλεχί, ένας 75χρονος συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, στην Τεχεράνη. «Δεν θα πρέπει να υπάρξει σύγκρουση», πρόσθεσε. «Ο πόλεμος είναι πάντα κακός».

Ωστόσο, άλλοι κάτοικοι της Τεχεράνης θα ήθελαν η κυβέρνηση να δώσει μια ισχυρότερη απάντηση. «Αυτή τη φορά πρέπει να απαντήσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα», λέει ο Γιουσόφ,ένας 37χρονος υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα.
Ο Εχσάν, ένας 43χρονος καθηγητής πανεπιστημίου, είπε ότι ήταν «λογικό» να αντεπιτεθεί το Ιράν,επειδή οι Ισραηλινοί είχαν «επιτεθεί σε ένα ιρανικό διπλωματικό κτίριο» στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό.

«Ο πόλεμος είναι πάντα κακός και ανησυχητικός, αλλά μερικές φορές για να επιτευχθεί ειρήνη, ένας πόλεμος είναι απαραίτητος», πρόσθεσε.

Ανησυχία για την οικονομία

Η Τεχεράνη πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τον αντίκτυπο οποιασδήποτε απάντησης στην κοινή γνώμη, η οποία φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή ανησυχεί περισσότερο για τις οικονομικές δυσκολίες παρά για τον πόλεμο στη Γάζα.«Η πιθανότητα πολέμου ανησυχεί τους επικεφαλής  των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτούς που εξαρτώνται από την ισοτιμία των ξένων νομισμάτων», λένε οι κάτοικοι στην ιρανική πρωτεύουσα .«Μερικοί από αυτούς φοβούνται ότι θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων».

Λόγω αυτών των φόβων, το ριάλ του Ιράν έχει βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό περίπου 650.000 ανά δολάριο ΗΠΑ στη μαύρη αγορά.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης «ένα δίλημμα» σε στρατηγικό επίπεδο, δήλωσε ο Αλί Μπιγκντέλι, ακαδημαϊκός με ειδίκευση στις διεθνείς υποθέσεις.«Η επίθεση του Ισραήλ μπορεί να παρασύρει το Ιράν στο χείλος ενός ανεπιθύμητου πολέμου», είπε ο Μπιγκντέλι στη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Ham Mihan.

Προς το συμφέρον του Ισραήλ ο πόλεμος

«Η είσοδος στον πόλεμο και η επίθεση στο Ισραήλ από το έδαφος του Ιράν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ», είπε. Θα μπορούσε να προσφέρει στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «μια δικαιολογία για τον πόλεμο της Γάζας», πρόσθεσε ο Ιρανός ακαδημαϊκός.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Τζαμπέρι Ανσάρι δήλωσε ότι η Τεχεράνη «θα πρέπει να επιλέξει τη λιγότερο δαπανηρή και ταυτόχρονα πιο κερδοφόρα επιλογή για να απαντήσει στο Ισραήλ».

«Ο πιο νόμιμος στόχος για ένα ιρανικό χτύπημα θα ήταν οι εγκαταστάσεις ασφαλείας και στρατιωτικών του Ισραήλ στα εδάφη που κατέχονται από το 1967, ιδιαίτερα στα Υψίπεδα του Γκολάν», είπε ο  Ανσάρι.