Skip to main content

Ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ – Ιράν

EPA/IRANIAN MINISTRY OF DEFENCE HANDOUT

Τουλάχιστον 136 drones και πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύθηκαν από ιρανικές θέσεις εναντίον του Ισραήλ και ορισμένα ήδη αναχαιτίστηκαν στον εναέριο χώρο της Ιορδανίας και του Ιράκ

Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, «απαντώντας» στην ισραηλινή επιδρομή της 1ης Απριλίου στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό, που προκάλεσε το θάνατο υψηλόβαθμων στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης.

Τουλάχιστον 136 drones και πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύθηκαν από ιρανικές θέσεις εναντίον του Ισραήλ και ορισμένα ήδη αναχαιτίστηκαν στον εναέριο χώρο της Ιορδανίας και του Ιράκ.

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν

Το Ιράν έχει εκτοξεύσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, και αργότερα επιβεβαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο και την Επαναστατική Φρουρά του Ιράν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου συγκάλεσε ήδη το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο απευθύνθηκε στο έθνος για να διασφαλίσει ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη «για οποιοδήποτε σενάριο» και να ζητήσει από τον πληθυσμό να ακολουθήσει τις οδηγίες του στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός είναι ήδη σε κατάσταση συναγερμού και παρακολουθεί την τροχιά των drones.

Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του. Επιπλέον, το Ισραήλ έχει θέσει τον στρατό του σε πλήρη ετοιμότητα, αποφάσισε την ακύρωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα και περιόρισε τις συγκεντρώσεις σε 1.000 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε ήδη στην Ουάσιγκτον, διακόπτοντας το  Σαββατοκύριακο ανάπαυσης στο Ντέλαγουερ. Έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τα βασικά στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε χώρα ανοίξει  τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ, «θα λάβει σθεναρή απάντηση» από την Τεχεράνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Mehr.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό