Skip to main content

Ισραήλ: Σε ύψιστο συναγερμό ο στρατός – Ματαιώνονται σχολικές εκδρομές και εκδηλώσεις

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, με φόντο τις απειλές του Ιράν, μετά την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες.

Είπε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στον αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η χώρα του «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή.

Ο Γκάλαντ επεσήμανε ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας, ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Μπάιντεν: Επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα, διακόπτοντας την επίσκεψή του στο Ντελαγουέρ.

Ο κ. Μπάιντεν πρόκειται να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Μην το κάνετε»

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να γίνει σύντομα» τόνισε χθες, Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στις ιρανικές απειλές για επίθεση εναντίον του Ισραήλ, για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

«Μην το κάνετε» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μπάιντεν, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Λευκός Οίκος προς Ιράν: Απελευθερώστε το πλοίο

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Ορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον και πρόσθεσε: «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Στενά Ορμούζ: 25 άτομα στο πλοίο που κατελήφθη – Προειδοποίηση Ισραήλ προς Ιράν

Συνολικά 25 άτομα πλήρωμα επιβαίνουν στο πλοίο που κατέλαβε το Ιράν κοντά στα Στενά του Ορμούζ, ανακοίνωσε η ιταλο-ελβετική ναυτιλιακή εταιρία MSC.

Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ισραήλ: Το Ιράν διαπράττει ομηρεία

Η Τεχεράνη διαπράττει ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις, δήλωσε από την πλευρά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, μετά την κατάληψη φορτηγού πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ κοντά στα Στενά του Ορμούζ από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

«Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει επιχείρηση πειρατείας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κατζ. «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να ανακηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα».

Το Ιράν «θα υποστεί τις συνέπειες της επιλογής του να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», προειδοποίησε εξάλλου ο ισραηλινός στρατός, καθώς η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό απέναντι στις απειλές για αντίποινα από την Τεχεράνη.