Skip to main content

Ουκρανία: Η Γερμανία στέλνει ένα επιπλέον σύστημα Patriot

REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo

«Η ρωσική τρομοκρατία κατά των ουκρανικών πόλεων και των υποδομών της χώρας προκαλεί αμέτρητα δεινά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας

Η Γερμανία θα αποστείλει ένα επιπλέον σύστημα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Βερολίνο σήμερα, Σάββατο.

«Η ρωσική τρομοκρατία κατά των ουκρανικών πόλεων και των υποδομών της χώρας προκαλεί αμέτρητα δεινά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας την αποστολή του συστήματος Patriot.

Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι θέτει σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό των πολιτών και καταστρέφει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τρίτο σύστημα Patriot από τη Γερμανία στην Ουκρανία

Πρόκειται για το τρίτο σύστημα Patriot που αποστέλλει το Βερολίνο στο Κίεβο, με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας να σημειώνει ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης και σε συντονισμό με τους συμμάχους.

Η Ρωσία εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις αεροπορικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Την Πέμπτη η Μόσχα σφυροκόπησε τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας, καταστρέφοντας έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας στην περιοχή του Κιέβου.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το «ευχαριστώ» του Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς τις ευχαριστίες του για το νέο σύστημα Patriot.

«Είμαι ευγνώμων στον καγκελάριο για την απόφαση να προμηθεύσει με άλλο ένα επιπλέον σύστημα Patriot την Ουκρανία, αλλά και με πυραύλους για τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας. Ευχαριστώ, Όλαφ, για την ηγεσία σου. Αυτή είναι μια πραγματική εκδήλωση υποστήριξης προς την Ουκρανία σε μια κρίσιμη στιγμή για εμάς» τόνισε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε όλους τους άλλους ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ξεμένουν από πυρίτιδα οι 110 πόλεμοι σε όλο τον κόσμο