Skip to main content

Σίδνεϊ: 6 νεκροί (και ο δράστης) από επιθέσεις με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο

Φωτ. AAP Image/Bianca De Marchi via REUTERS

Τουλάχιστον 8 οι τραυματίες

Φονική επίθεση με μαχαίρι σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ σημειώθηκε σήμερα, με τραγικό απολογισμό πέντε ανυποψίαστους ανθρώπους νεκρούς και οκτώ τραυματίες. Νεκρός είναι και ο 30χρονος δράστης έπειτα από πυροβολισμό που δέχθηκε από αστυνομικό.

Οι πρώτες πληροφορίες από αυστραλιανά μέσα έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς, όμως αργότερα κατέληξε και ένα βρέφος εννέα μηνών το οποίο είχε τραυματιστεί στην τυφλή επίθεση του 30χρονου.  Άλλοι οκτώ είναι τραυματίες, ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως ανέφερε η ειδησεογραφική σελίδα news.com.au. εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από ένα εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ, μετά από υποψίες για επίθεση με μαχαίρι, ενώ επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε σε ένα πολυσύχναστο από κόσμο εμπορικό κέντρο κοντά στην Ακτή Μπόντι. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ένας άνδρας κυνηγούσε και μαχαίρωνε ανθρώπους, προτού εκκενωθεί και αποκλειστεί το συγκρότημα Westfield στα ανατολικά προάστια του Σίδνεϊ.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Βίντεο που έχει ανέβει στα social media δείχνει τη στιγμή που γυναίκα αστυνομικός έχει ακινητοποιήσει τον δράστη.

Ένας από τους μάρτυρες δήλωσε ότι είδε μία γυναίκα ξαπλωμένη στο έδαφος πριν ο ίδιος, βρει καταφύγιο σε ένα κοσμηματοπωλείο.

Η πολιτειακή αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο, να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αρκετές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πλήθη ανθρώπων να εγκαταλείπουν το εμπορικό κέντρο, ενώ περιπολικά της αστυνομίας και οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έφταναν στην περιοχή.

Οι αστυνομικές αρχές παρότρυναν τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι έρευνες για το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές στο Σίδνεϊ, ένας άντρας δέχθηκε πυροβολισμό στο εμπορικό κέντρο, μετά από αναφορές για πολλαπλές επιθέσεις κατά πολιτών με μαχαίρι.

Για το τραγικό περιστατικό ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, ανέφερε στο Twitter: «Πρόκειται για τραγωδία. Έχουν αναφερθεί πολλαπλά θύματα και οι πρώτες σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι με τους πληγέντες και τους αγαπημένους τους. Οι καρδιές μας συμπονούν τους τραυματίες και προσφέρουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους τους φροντίζουν, καθώς και στους γενναίους αστυνομικούς και τους πρώτους ανταποκριτές μας».