Skip to main content

Μπάιντεν: «Ακλόνητη» υποστήριξη στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο ιρανικής επίθεσης

(REUTERS/Kevin Lamarque)

«Οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με επιθετική απάντηση των ΗΠΑ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε στο Ισραήλ «ακλόνητη» αμερικανική υποστήριξη εν μέσω φόβων ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να εξαπολύσει αντίποινα για μια επίθεση που σκότωσε υψηλόβαθμους Ιρανούς.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει μια σημαντική επίθεση μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Συρία πριν από 10 ημέρες.

«Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό ισοδυναμεί με επίθεση στο ίδιο το Ιράν»

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ηγέτης του Ιράν δήλωσε ότι η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό ισοδυναμεί με επίθεση στο ίδιο το Ιράν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, για το Ιράν να χτυπήσει άμεσα το Ισραήλ θα διακινδύνευε μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης και οι αναλυτές έχουν πει ότι το Ιράν δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα για μια σημαντική αντιπαράθεση.

Επίθεση μέσω… Χεζμπολάχ

Μια πιθανή εναλλακτική λύση είναι μια επίθεση μέσω ενός ιρανικού πληρεξουσίου, όπως η Χεζμπολάχ, η οποία ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ πέρα από τα σύνορα από τον Λίβανο σχεδόν καθημερινά από τις 8 Οκτωβρίου.

Οι ανταλλαγές αυτές έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ειδικοί έχουν επίσης προτείνει ότι το Ιράν θα μπορούσε να στοχεύσει το Ισραήλ με μια κυβερνοεπίθεση.

Σημειώνεται ότι δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της 1ης Απριλίου στο κτίριο του ιρανικού προξενείου, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων ιρανικών στρατιωτικών ηγετών.

Μεταξύ αυτών ήταν ο ταξίαρχος Mohammad Reza Zahedi, ανώτερος διοικητής της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Quds Force στη Συρία και τον Λίβανο.

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά θεωρείται ευρέως ότι βρισκόταν πίσω από αυτήν.

Οι αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό τις ημέρες που ακολούθησαν.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ακύρωσαν τις άδειες των στρατιωτών που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες και κάλεσαν εφέδρους για να ενισχύσουν τις μονάδες αεράμυνας.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, πρόκειται να συζητήσει την απειλή μιας πιθανής ιρανικής επίθεσης σε συνομιλίες με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Χέρζι Χάλεβι στο Ισραήλ την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν έγιναν καθώς μιλούσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη μαζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

«Όπως είπα στον πρωθυπουργό [Μπέντζαμιν] Νετανιάχου, η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι αυτών των απειλών από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι ακλόνητη – επιτρέψτε μου να το επαναλάβω, ακλόνητη», δήλωσε ο  Μπάιντεν.

Το μήνυμα των ΗΠΑ στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να στείλουν ένα μήνυμα στους Ιρανούς ότι, παρά τις διαφορές απόψεων μεταξύ του Μπάιντεν-Νετανιάχου, οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με επιθετική απάντηση των ΗΠΑ.

Σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν οι εντάσεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και του Ιράκ μίλησαν με τον Ιρανό ομόλογό τους αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Axios.

Οι υπουργοί κλήθηκαν να μεταφέρουν ένα μήνυμα του ανώτερου συμβούλου του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, σχετικά με την ανάγκη αποκλιμάκωσης.