Skip to main content

Καζακστάν: Πάνω από 97.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών

Image taken from video. REUTERS TV via REUTERS

Ανεβαίνει συνεχώς η στάθμη του ποταμού Ουράλη

Πάνω από 97.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους λόγω των πλημμυρών στο Καζακστάν, δήλωσε σήμερα το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση στη ρωσική πόλη Ορσκ και τη στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ουράλη που διαρρέει το Ορσκ και το Καζακστάν και εκβάλλει στην Κασπία.

Η Ρωσία και το Καζακστάν πλήττονται από σαρωτικές πλημμύρες, με το ύψος των υδάτων να συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως κατά μήκος του Ουράλη.

Χθες, στο Όρενμπουργκ, στα Ουράλια, οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν στην πόλη, με τη στάθμη του νερού να ανέρχεται στα 914 εκατοστά το βράδυ. Το όριο «κινδύνου» βρίσκεται στα 930 εκατοστά, την ώρα που το ρεκόρ των 946 εκατοστών είχε σημειωθεί το 1942.

Πώς φτάσαμε στις πλημμύρες

«Αποτελεί ένδειξη ότι η κατάσταση σχετικά με τις πλημμύρες στο Όρενμπουργκ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης με πληθυσμό 500.000 κατοίκους Σεργκέι Σαλμίν, στο Telegram.

Κάλεσε τους κατοίκους πολλών συνοικιών της πόλης να φύγουν: «Μην χάνετε χρόνο».

Οι ορμητικοί χείμαρροι προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες σχετίζονται σε μια αύξηση της θερμοκρασίας, ταυτόχρονα με το λιώσιμο των χιονιών και την τήξη των πάγων που κάλυπταν ποταμούς.