Skip to main content

Ζαπορίζια: «Απαγορεύονται οι εχθροπραξίες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο» – SOS IAEA για τις επιθέσεις με drone

«Αυξανεται ο κίνδυνος ενός μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος»

Οι εχθροπραξίες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια έχουν σημάνει συναγερμό, με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/ΙΑΕΑ) να ζητά από Ουκρανία και Ρωσία να τις σταματήσουν για αποφυγή πυρηνικού ατυχήματος.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς στην ουκρανική επαρχία, όπου σημειώθηκαν φονικά πλήγματα και χθες, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. «Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν» γνωστοποίησε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζια Ιβάν Φεντέροφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με drone στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι πολύ επικίνδυνες. Βεβαίως το Κίεβο τις αρνείται.

«Είναι μια πολύ επικίνδυνη πρόκληση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι μια πολύ επικίνδυνη πρακτική που έχει πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Δυστυχώς, το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει την τρομοκρατική του δραστηριότητα».

Η Ρωσία δήλωσε ότι η Ουκρανία χτύπησε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, τρεις φορές και απαίτησε να απαντήσει η Δύση, αν και το Κίεβο δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτές.

«Σταματήστε άμεσα»

Ανεξάρτητος παρατηρητής της διεθνούς υπηρεσίας επιβεβαίωσε τουλάχιστον τρία πλήγματα με drone κοντά στον έναν από τους έξι αντιδραστήρες και τα χαρακτήρισε ένα «σοβαρό περιστατικό που υπονομεύει την ακεραιότητα του συστήματος συγκράτησης του αντιδραστήρα».

«Τέτοιες απερίσκεπτες επιθέσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα μεγάλο πυρηνικό ατύχημα, πρέπει να σταματήσουν άμεσα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση στο σημείο από τον Νοέμβριο του 2022», πρόσθεσε. «Όπως είπα στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, κανείς δεν μπορεί να ωφεληθεί ή να λάβει οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό πλεονέκτημα χτυπώντας πυρηνικές εγκαταστάσεις. Απαγορεύεται» υπογράμμισε ο κ. Γκρόσι.

Μολυσμένος αέρας στη  Ζβιαχέλ 

Στο μεταξύ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Ζβιαχέλ, στην επαρχία Ζίτομιρ στη βόρεια Ουκρανία, ζήτησε σήμερα από τους κατοίκους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, έπειτα από ρωσική αεροπορική επίθεση εναντίον υποδομής που προκάλεσε ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Η Ρωσία έπληξε υποδομή της κοινότητας στη διάρκεια της νύκτας», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο στην εφαρμογή Telegram. «Δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση απειλή από ατμοσφαιρική ρύπανση, οπότε συστήνεται να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Συνολικά, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερες από 24 επιθέσεις με drones εναντίον της Ουκρανίας, πλήττοντας κρίσιμες υποδομές στην επαρχία Ζίτομιρ και προκαλώντας ζημιές σε επιμελητειακές εγκαταστάσεις στα νότια.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 17 από τα 24 ιρανικής κατασκευής drones Shahed που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον των επαρχιών της Οδησσού, της Μικολάιφ, της Κιροβοχράντ, της Χμελνίτσκιι και της Ζίτομιρ, ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία στο Telegram.

Παράλληλα ένας τηλεκατευθυνόμενος ρωσικός πύραυλος Kh-59 καταστράφηκε πάνω από την επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ, κατά την ίδια πηγή.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ