Skip to main content

Ιταλία: Κλειστή η πρεσβεία του Ισραήλ στη Ρώμη μετά τις απειλές του Ιράν

REUTERS/Igor Petyx (φωτ. αρχείου)

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενίσχυσε τα μέτρα άμυνας στη χώρα

Έκλεισε προσωρινά η πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, Ρώμη, έπειτα από τις απειλές του Ιράν κατά του Ισραήλ, στον απόηχο της επίθεσης στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, από πλήγματα που αποδίδονται στο Ισραήλ, καταστράφηκε το κτήριο όπου στεγάζεται το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας και η κατοικία του Ιρανού πρέσβη. Συνολικά σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Από τα πλήγματα σκοτώθηκε επίσης τουλάχιστον ένα μέλος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

Το Ιράν απηύθυνε προειδοποιήσεις προς το Ισραήλ για αντίποινα. «Το διεστραμμένο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τους γενναίους άνδρες μας. Θα το κάνουμε να μετανιώσει για αυτό το έγκλημα και για άλλα» δήλωσε την Τρίτη ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Δεν θα μείνει αναπάντητο το άνανδρο αυτό έγκλημα» δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί. «Μέρα τη μέρα βλέπουμε να δυναμώνει το μέτωπο αντίστασης και η απέχθεια και το μίσος των ελεύθερων εθνών ενάντια στην παράνομη φύση» του Ισραήλ «και αυτό το άνανδρο έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του.

Ισραήλ: Ενισχύονται τα μέτρα άμυνας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενίσχυσε τα μέτρα άμυνας, αναστέλλοντας τις άδειες «των μάχιμων μονάδων», αλλά και μέσω παρεμβολών στο σήμα GPS σε ορισμένα σημεία. Αποφασίστηκε επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτικών και να κληθούν έφεδροι για το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, διευκρίνισε ότι η παρεμβολή του σήματος GPS έχει στόχο να προασπίσει τη χώρα από τα κατευθυνόμενα όπλα όπως οι πύραυλοι ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.