Skip to main content

Θραύσμα αστεροειδούς πάνω από τη Μεσόγειο

Το ιπτάμενο αντικείμενο εμφανίστηκε βορειοανατολικά των Βαλεαρίδων Νήσων

«Θραύσμα αστεροειδούς» ήταν το αντικείμενο που εντοπίστηκε να διασχίζει τον ουρανό πάνω από τη δυτική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, πριν διαλυθεί, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας. Αρχικά, το Δίκτυο Έρευνας Μετεωριτών (SPMN) του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών (ICE-CSIC),  είχε θεωρήσει ότι επρόκειτο για  βαλλιστικό πύραυλο, όπως αυτός που εντοπίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στον Βισκαϊκό Κόλπο, στη διάρκεια αεροναυτικών γυμνασίων της Γαλλίας.

Το ιπτάμενο αντικείμενο εμφανίστηκε βορειοανατολικά των Βαλεαρίδων Νήσων και  φωτογραφήθηκε από πολυάριθμους πολίτες. Αργότερα, επιστήμονες από το δίκτυο απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα και επεσήμαναν ότι το άγνωστο αντικείμενο θα μπορούσε να είναι τμήμα ενός δορυφόρου Starlink που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ.

Μετά την ανάλυση της τροχιάς και των διαθέσιμων δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν ότι επρόκειτο για θραύσμα ενός αστεροειδούς που διαλύθηκε εντελώς στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ούτε πύραυλος, ούτε διαστημικό «σκουπίδι»

«Δεν επρόκειτο για κομμάτι διαστημικών συντριμμιών – από πυραύλους ή δορυφόρους – και πολύ περισσότερο για έναν βαλλιστικό πύραυλο, όπως είχε προταθεί αρχικά», λέει ο Χοσέ Μαρία Μαντιέδο του Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας και διευθυντής του Network of Meteors, που έχει ερευνήσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, «100%» το αντικείμενο ήταν ένας βράχος, ένα κομμάτι αστεροειδούς, που  κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα  πυρακτώθηκε λόγω τριβής και διαλύθηκε  εντελώς στην ατμόσφαιρα της Γης. Κανένα από τα κομμάτια του δεν έπεσε στη θάλασσα, σύμφωνα με τον Μαντιέδο.