Skip to main content

Βρετανός στρατηγός παραδέχεται ότι ο στρατός δεν θα μπορούσε να πολεμήσει τη Ρωσία πάνω από δύο μήνες

«Η χώρα είναι απροετοίμαστη για ένοπλη σύγκρουση»

Ο Βρετανός στρατηγός, Rob Magowan, παραδέχθηκε σε συνεδρίαση επιτροπής στις 26 Μαρτίου ότι ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν θα μπορούσε να πολεμήσει (τη Ρωσία) για περισσότερο από δύο μήνες, επειδή δεν έχουμε τα πυρομαχικά και τα αποθέματα εξοπλισμού για να το κάνουμε».

Η χώρα είναι απροετοίμαστη για ένοπλη σύγκρουση

Η παραδοχή, σύμφωνα με την βρετανική The Telegraph, ήταν η τελευταία προειδοποίηση από αξιωματούχους της άμυνας και του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου που προειδοποιούν ότι η χώρα είναι απροετοίμαστη για ένοπλη σύγκρουση. Αξιωματούχοι από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επαναλάβει παρόμοιες ανησυχίες.

«Οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν σπάσει τον “φαύλο κύκλο” της έλλειψης εξοπλισμού»

Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2024 μια διακομματική έκθεση που ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ακόμη σπάσει τον “φαύλο κύκλο” της έλλειψης εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού που συνεχίζει να εμποδίζει την προετοιμασία της για έναν πόλεμο υψηλής έντασης.

Επιπλέον, ο Magowan παραδέχθηκε ότι «οι κρατικές δαπάνες για την άμυνα δεν ανταποκρίνονται, σε όλους τους τομείς, στις απειλές που αντιμετωπίζουμε».

«Δεν θα βρεθούμε ποτέ σε αυτή την κατπάσταση»

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps δήλωσε ότι μια κατάσταση στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα πολεμούσε μόνο του τη Ρωσία είναι απίθανη.

«Για τους ανθρώπους που παρακολουθούν και ακούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι έτοιμο για πόλεμο αποκλειστικά με τη Ρωσία, είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ και υπάρχει το άρθρο 5 (ρήτρα αμοιβαίας άμυνας), (οπότε) δεν θα βρισκόμασταν ποτέ σε αυτή την κατάσταση».