Skip to main content

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Πολωνία αρνήθηκε να παρουσιαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών

Ambassador of the Russian Federation to Poland Sergei Andreyev (R) EPA/TOMASZ WASZCZUK POLAND OUT

Ο Ρώσος πρεσβευτής δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη συνάντηση

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βαρσοβία, Σεργκέι Αντρέγιεφ αρνήθηκε να παρουσιαστεί και να δώσει εξηγήσεις στο Πολωνικό  υπουργείο Εξωτερικών μετά το επεισόδιο με την υπερπτήση ρωσικού πύραυλου στον εναέριο χώρο της Πολωνίας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη συνάντηση, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο πολωνικό πρακτορείο PAP.

Η διπλωματική νότα  που ζητά να διευκρινιστεί το περιστατικό θα διαβιβαστεί τώρα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω διαφορετικής οδού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών  επεσήμανε ότι τα καθήκοντα ενός πρεσβευτή στη χώρα υποδοχής ορίζονται σαφώς στη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Η Ρωσία παραβίασε για λίγο τον εναέριο χώρο της Πολωνίας

«Αναρωτιόμαστε αν ο πρέσβης ακολουθεί τις οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα και αν είναι σε θέση να εκπροσωπήσει σωστά τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία», είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πολωνικές πληροφορίες, η Ρωσία παραβίασε για λίγο τον εναέριο χώρο της Πολωνίας-μέλους του ΝΑΤΟ, το πρωί της Κυριακής κατά τις επιθέσεις με ρουκέτες στη δυτική Ουκρανία.

«Θα απαιτήσουμε εξηγήσεις»

Η Βαρσοβία κατήγγειλε ότι υπήρξε παραβίαση για 39 δευτερόλεπτα του εναέριου χώρου στις 4:23 π.μ. της 24ης Μαρτίου από πύραυλο κρουζ που εκτοξεύτηκε από ρωσικό αεροσκάφος, όπως ανακοίνωσετο Γενικό Επιτελείο των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Χ.

Η Βαρσοβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή λόγω αυτού που ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι είπε ότι ήταν ένα «απολύτως απαράδεκτο» περιστατικό.

«Θα απαιτήσουμε εξηγήσεις», τόνισε ο Σικόρσκι και ανακοίνωσε επίσης ότι  θα μιλήσει με τον  Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την παραβίαση του εναέριου χώρου.