Skip to main content

Γαλλία: Ανακλήθηκε απόλυση διευθυντή εφημερίδα μετά από απεργία των δημοσιογράφων

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Η διοίκηση της εφημερίδας ζήτησε συγγνώμη

Το πρωτοσέλιδο της «La Provence» για την πρόσφατη επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στη Μασσαλία είχε οδηγήσει την ιδιοκτησία της στην απόλυση του διευθυντή της εφημερίδας, Ορελιέν Βιέρς.

Και ειδικά ο τίτλος του: «Έφυγε και είμαστε ακόμα εδώ…», έγραφε η γαλλική εφημερίδα δημοσιεύοντας στην πρώτη σελίδα ρεπορτάζ  με νέους που δήλωναν απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Γάλλου πρόεδρου.

Η διοίκηση της εφημερίδας ζήτησε συγγνώμη, αναφέροντας ότι το πρωτοσέλιδο και η φωτογραφία «θα μπορούσαν να έχουν κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι δίναμε αυτάρεσκα φωνή σε διακινητές ναρκωτικών, αποφασισμένους να χλευάσουν την εξουσία, κάτι που δεν αντανακλά τις αξίες της εφημερίδας».

Ωστόσο, το συντακτικό προσωπικό  δεν εκτίμησε το μήνυμα που έστειλε η διοίκηση.  «Δεν χρειάζεται να απολογηθούμε για την ενημέρωση των αναγνωστών. Ήταν μια αναφορά με τους κατοίκους», αντέδρασε εκπρόσωπος των δημοσιογράφων.

Το συντακτικό προσωπικό της «La Provence» προχώρησε σε επ´αόριστον απεργία για την απόλυση του διευθυντή τους, αναγκάζοντας τελικά τη διοίκηση της περιφερειακής εφημερίδα να ακυρώσει την απόφασή της.

Ο Βιερς είχε τεθεί σε αναστολή για μια εβδομάδα και είχε κληθεί σε προκαταρκτική συνέντευξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόλυση.

Το συντακτικό επιτελείο, με την υποστήριξη των δημοσιογραφικών ενώσεων που είχαν αποφασίσει την επ´ αόριστον απεργία την Παρασκευή, δεν έχει επιστρέψει στη δουλειά.

Τα συνδικάτα των δημοσιογράφων έθεσαν τρία αιτήματα στη διοίκηση της εφημερίδας: να εφαρμόσει καταστατικό χάρτη για τη συντακτική ανεξαρτησία  και δεοντολογία, να δημοσιευθεί κείμενο από το συντακτικό προσωπικό στην εφημερίδα για να εξηγήσει τα πράγματα και να  πληρωθούν τις ημέρες απεργίας.

Όταν οι εργαζόμενοι λάβουν την απάντηση από τη διοίκηση, θα αποφασίσουν σε γενική συνέλευση εάν θα τερματίσουν -ή όχι- την απεργία.

Όσον αφορά το πρώτο σημείο, δηλαδή τον καταστατικό χάρτη, το συντακτικό προσωπικό ζητά τη δημιουργία μιας επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους των δημοσιογράφων που θα συνεδριάζει τακτικά και θα μπορεί να ασχοληθεί με τα θέματα των εργαζομένων.

Η διοίκηση της εφημερίδας υποσχέθηκε το απόγευμα της Κυριακής ότι ο χάρτης θα δημοσιοποιηθεί έως τις 15 Απριλίου.