Skip to main content

Η Αλ Κάιντα επέστρεψε. Και σε αυτή τη χώρα θριαμβεύει

Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν λυμαίνονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας - Κέρδος πολλών εκατομμυρίων κάθε μήνα

Η Αλ Κάιντα επιστρέφει στο προσκήνιο και στα παλιά κόλπα της. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει στο Αφγανιστάν, όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του το Foreign Policy.

Όπως ακριβώς συνέβαινε και πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η τρομοκρατική οργάνωση που ίδρυσε ο Μπιν Λάντεν, λειτουργεί στρατόπεδα εκπαίδευσης, μοιράζεται με τους Ταλιμπάν τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, τις εξορύξεις και το πλιάτσικο σε επιχειρήσεις που κλείνουν και χρηματοδοτεί ομάδες τζιχαντιστών ανά τον κόσμο.

Βαθιά ενσωματωμένη στον μηχανισμό των Ταλιμπάν η Αλ Κάιντα

Αναφορά ειδικών που κυκλοφορεί μεταξύ διπλωματών της Δύσης και αξιωματούχων του ΟΗΕ (και η οποία περιήλθε εις γνώση του FP) περιγράφει με λεπτομέρειες το πόσο βαθιά είναι ενσωματωμένη η οργάνωση στις επιχειρήσεις των Ταλιμπάν, που λυμαίνονται τον ορυκτό πλούτο και κλέβουν τη διεθνή βοήθεια, που αποστέλλεται για τη στήριξη των εκατομμυρίων Αφγανών, που υποφέρουν.

Η αναφορά ολοκληρώθηκε από ιδιωτική εταιρεία ερευνών και ανάλυσης με έδρα το Λονδίνο, που δεν θέλησε να γίνει γνωστή η ταυτότητά της. Αντίγραφό της παραδόθηκε στο Foreign Policy, το οποίο και διασταύρωσε τα ευρήματά της με ανεξάρτητες πηγές.

Για τη σύνταξη της αναφοράς έγινε έρευνα μέσα στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ άλλων η αναφορά περιλαμβάνει τα ονόματα επιχειρησιακών στελεχών της Αλ Κάιντα κα τον ρόλο που παίζουν στη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Κέρδος 194 εκατ. δολαρίων από τα ορυχεία

Για να προωθήσει τις φιλοδοξίες της, η Αλ Κάιντα αποσπά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα από χρυσωρυχεία στο βόρειο Αφγανιστάν, που απασχολούν χιλιάδες εργάτες και προστατεύονται από πολέμαρχους με στενούς δεσμούς με τους Ταλιμπάν.

Τα χρήματα μοιράζονται ανάμεσα στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν σε τουλάχιστον 11 ορυχεία, που προσδιορίζονται στην αναφορά.

Τα μηνιαία έσοδα των Ταλιμπάν από τα ορυχεία υπερβαίνουν τα 25 εκατ. δολάρια, αν και τα χρήματα αυτά δεν εμφανίζονται πουθενά στον επίσημο προϋπολογισμό του κράτους. Μπαίνουν απευθείας στις τσέπες υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ταλιμπάν.

Συνολικά από το 2022 η Αλ Κάιντα υπολογίζεται ότι έχει βγάλει πάνω από 194 εκατ. δολάρια από το «μερίδιό» της στα ορυχεία.