Skip to main content

Οι τρεις ημέρες που συγκλόνισαν τη Μόσχα – Ξύπνησαν μνήμες από την σφαγή του 2002 σε θέατρο

Το χρονικό του μακελειού που άφησε πίσω του 170 νεκρούς

Μνήμες του μακελειού του 2002 ξυπνά η σημερινή επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, δεκάδες νεκρούς, για την οποία προς το παρόν κανένας δεν έχει αναλαβει την ευθύνη.

Ήταν 23 Οκτωβρίου όταν εισέβαλαν στο θέατρο της Μόσχας «Ντούμπροβκα», στο διάλλειμα της παράστασης «Nordost», 42 μασκοφόροι Τσετσένοι, αυτονομιστές, άνδρες και γυναίκες, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και εκρηκτικά. Ανάμεσά τους και οι Μαύρες Χήρες, οιγυναίκες, που είχαν χάσει τους συντρόφους στις εχθροπραξίες με τους Ρώσους.

Οι τρομοκράτες κρατούν ομήρους τους περίπου 800 θεατές και απαιτούν να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Τσετσενία. Κάποιοι από τους θεατές κατάφεραν να ξεφύγουν ή να κρυφτούν, οι περισσότεροι όμως μεταφέρθηκαν σε μια μεγάλη αίθουσα, παγιδευμένη με εκρηκτικά. Ο επικεφαλής των ενόπλων απειλούσε να ανατινάξει το κτίριο εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Τρεις ημέρες με κομμένη την ανάσα

Την εξέλιξη της τρομοκρατικής επίθεσης παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα επί τρεις ημέρες, κρατώντας την αναπνοή της. Μέχρι που εισέβαλα οι Ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

H ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα Αλφα  χρησιμοποιώντας εκρηκτικά, διάνοιξε τρύπα στον πλευρικό τοίχο του κτιρίου, από όπου εισέβαλε στο θέατρο. Προηγουμένως, οι ειδικές δυνάμεις είχαν διοχετεύσει αναισθητικό αέριο στην αίθουσα, προσπαθώντας να διασπάσουν την προσοχή των Τσετσένων.

Οι ρωσικές δυνάμεις πριν την εισβολή διοχέτευσαν δηλητηριώδες αέριο στο θέατρο με αποτέλεσμα να πεθάνουν οι περισσότεροι από τους Τσετσένους.

H εισβολή  συνοδεύθηκε από ανταλλαγή πυροβολισμών που κράτησαν αρκετή ώρα. Οι τρομοκράτες πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους είχαν παγιδεύσει το θέατρο, μόλις αντιλήφθηκαν την εισβολή των ανδρών των ειδικών δυνάμεων. Τα αποτελέσματα όμως ήταν να σκοτωθούν και όμηροι. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, οι κομάντος πυροβολούσαν αδιακρίτως.

Οι Μαύρες Χήρες εξοντώθηκαν όλες. Η ομηρία έληξε με το θάνατο τουλάχιστον 170 ατόμων.

Λίγες ώρες μετά άρχισαν οι δηλώσεις:«Πετύχαμε να προλάβουμε μαζική καταστροφή και θάνατο», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βλαντιμίρ Βασίλεφ. «Ήταν μια αποτυχία, μια αιματοχυσία», κατέγραψε ο ξένος Τύπος