Skip to main content

Γιατί η Ε.Ε. ετοιμάζεται για πόλεμο στην Ευρώπη

REUTERS/Stringer

Η Σουηδία εξοπλίζεται, η Φινλανδία σφραγίζει τα σύνορά της, όλοι είναι σε ετοιμότητα

Αν θέλετε να μάθετε πώς η αυξανόμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλάζει το ΝΑΤΟ, αρκεί μια ματιά στην πάλαι ποτέ «φιλειρηνική και ουδέτερη» Σκανδιναβία: Η κυβέρνηση της Δανίας σχεδιάζει να επεκτείνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και στις γυναίκες. Η Σουηδία εξοπλίζεται μαζικά αμέσως μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ η Φινλανδία «σφραγίζει» τα σύνορά της με τη Ρωσία, με έναν «φράχτη υψηλής τεχνολογίας».

Η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία της για την επιθετικότητα της Ρωσίας. «Σήμερα δεν πρόκειται πλέον για την ευημερία, αλλά για την ασφάλειά μας», είπε η Δανέζα πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση του νέου αμυντικού  δόγματος της χώρας. Η κυβέρνησή της θέλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 40,5 δισεκατομμύρια κορώνες (5,4 δισ. ευρώ), τα επόμενα πέντε χρόνια. Πέρυσι, η Δανία ξόδεψε 20,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα, για να πιάσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ.

Αλλά και η Σουηδία –μια χώρα αδέσμευτη, που δεν εμπλεκόταν σε πολέμους για περισσότερα από 200 χρόνια, έγινε επίσημα δεκτή ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ μόλις πριν από μια εβδομάδα, εξοπλίζεται εντατικά. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Στοκχόλμης αυξήθηκε κατά 2,4 δισ. ευρώ, στα 19,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι και η Σουηδία επιτυγχάνει τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ, με προοπτική να πιάσει το 2,5%.

Η Φινλανδία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από πέρυσι, δεν μείωσε ποτέ τις στρατιωτικές της δαπάνες, καθώς τα σύνορά της με τη Ρωσία φτάνουν τα 1.340 χιλιόμετρα. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η φινλανδική κυβέρνηση αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, στα 6,5 δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα ξοδεύει το 2,3% του ΑΕΠ της για τον στρατό της. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Φινλανδία όχι μόνο εξόπλισε την αεροπορία της με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35, αλλά έχει παραγγείλει και συστήματα αεράμυνας από τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Κ. Μητσοτάκης: Οι θέσεις της Αθήνας για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

Υποχρεωτική θητεία γυναικών

Η Σουηδία επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2017. Η Δανία θέλει επίσης να επιστρατεύσει εφέτος 8.000 κληρωτούς και να  παρατείνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από τέσσερις σε 11 μήνες,

Η πρωθυπουργός Φρέντρικσεν σχεδιάζει μάλιστα να καλέσει υποχρεωτικά τις γυναίκες «στα όπλα».

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες συζητείται επίσης όλο και πιο εντατικά στη Γερμανία, όπως τόνισε ο υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους. «Η έλλειψη προσωπικού στη Μπούντεσβερ και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, δείχνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη», είπε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας.

Πέρα βρέχει για την ΕΕ

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα οριακό σημείο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Μόσχα και η απειλή της απόσυρσης της «αμερικανικής ομπρέλας» από την Ευρώπη, υποχρεώνει την ΕΕ  να «απαντήσει» σε ένα  κρίσιμο ζήτημα όπως ο πόλεμος και η ειρήνη σε ευρωπαϊκό έδαφος, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον.

Θα περίμενε βέβαια κανείς ότι η ΕΕ, για τα δικά της συμφέροντα, θα αποδείκνυε ότι ήταν το «ειρηνευτικό οικοδόμημα», που προοριζόταν να είναι όταν ιδρύθηκε.

Το συγκλονιστικό είναι ότι αυτό δεν ισχύει. Αντιθέτως! Ενώ οι εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αυξάνονται στο αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο, καθώς έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί πλέον να κερδηθεί για την Ουκρανία και επομένως πρέπει να τερματιστεί ,μέσω διαπραγματεύσεων -χωρίς προϋποθέσεις- με τη Ρωσία, για την ΕΕ…πέρα βρέχει.

Οι περισσότεροι κυβερνώντες πολιτικοί στην ΕΕ και σχεδόν όλα τα κράτη μέλη , φαίνεται να έχουν παγιδευτεί σε όλο και πιο σκληρές  φιλοπόλεμες εκκλήσεις και όλο και πιο παράλογες και άσκοπες στρατιωτικές απειλές, αλλά και σε ανεύθυνο ακτιβισμό.

Αυτό δείχνουν οι προτάσεις Μακρόν για να στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά και τις πιέσεις κάποιων  θερμοκέφαλων και δη «Πράσινων» πολιτικών στη Γερμανία, για την αποστολή πυραύλων κρουζ Taurus στην Ουκρανία.

Ευρωπαίοι «υπνοβάτες»

«Η Ολλανδία υπνοβατεί σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο», έγραψε χαρακτηριστικά η ολλανδική εφημερίδα NRC. Και δεν είναι μόνο η Ολλανδία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύρεται χωρίς σχέδιο, στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για να δείξει μια ειρηνική διέξοδο. Όταν μάλιστα, οι ανεπίλυτες συγκρούσεις στην Ευρώπη έχουν ήδη βυθίσει την ανθρωπότητα σε παγκόσμιους πολέμους δύο φορές.

Και όμως σήμερα η γλώσσα του πολέμου είναι το μόνο πράγμα που ενώνει την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Χωρίς ενιαία στρατηγική, ούτε κοινές ιδέες για το τι μπορεί να επιτευχθεί και πώς. Μια εμμονική πολιτική για τη συνέχιση του πολέμου, αν και όλοι διαισθάνονται πώς δεν υπάρχει ρεαλιστική ελπίδα για μια ουκρανική νικηφόρα ειρήνη.

Η ΕΕ δεν έχει ούτε τις στρατιωτικές δυνατότητες ούτε την υποστήριξη του πληθυσμού για να ξεκινήσει τέτοιες περιπετειώδεις επιχειρήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε πανευρωπαϊκό ή ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο. Ακριβώς επειδή δεν θέλουν κάποιοι να παραδεχτούν ότι μόνο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο.