Skip to main content

Νετανιάχου: Απορρίπτει την έκκληση Μπάιντεν για ματαίωση της εισβολής στη Ράφα

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων για την κατάσταση στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν να ματαιώσει την σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή στην Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο στη Γάζα για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ πιστεύει ότι στην Ράφα έχουν καταφύγει μαχητές της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι κατέστησε «εξαιρετικά σαφές» στον Μπάιντεν «ότι είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη αυτών των ταγμάτων στη Ράφα, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνουμε αυτό παρά μόνο πηγαίνοντας στο έδαφος».

Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η έφοδος στη Ράφα θα ήταν “λάθος” και ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους με άλλα μέσα.

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση για την κατάσταση στη Ράφα

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ, επικαλούμενη βαθιά ανησυχία για τις αναφορές περί επικείμενου λιμού στη Γάζα.

Η Jean-Pierre δήλωσε ότι ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να στείλει στην Ουάσιγκτον μια ανώτερη ομάδα στρατιωτικών, αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και ανθρωπιστικών υπηρεσιών για ολοκληρωμένες συζητήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει μια νέα διπλωματική προσπάθεια για την κατάπαυση του πυρός στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο για την απελευθέρωση των ομήρων και τη μεταφορά επισιτιστικής βοήθειας για την αποτροπή του λιμού στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο του οποίου θα συναντηθεί με ανώτερους ηγέτες της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας για να “συζητήσουν τη σωστή αρχιτεκτονική για μια διαρκή ειρήνη”. Ασυνήθιστα, ο Μπλίνκεν δεν έκανε καμία αναφορά σε στάση στο ίδιο το Ισραήλ και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμία ειδοποίηση για να προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο.

Επανάληψη ειρηνευτικών συνομιλιών

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός επαναλαμβάνονται αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ, αφού το Ισραήλ απέρριψε την αντιπρόταση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα. Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό κατασκοπείας της χώρας ταξίδεψε στο Κατάρ τη Δευτέρα, αν και ένας ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να εδραιωθεί.

Και οι δύο πλευρές συζητούσαν μια εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια της οποίας θα απελευθερώνονταν περίπου 40 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους και θα διοχετευόταν εσπευσμένα βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Αλλά δεν έχουν ακόμη αμβλύνει τις διαφορές τους σχετικά με το τι θα ακολουθήσει την εκεχειρία, με το Ισραήλ να λέει ότι θα διαπραγματευτεί μόνο για μια προσωρινή παύση των μαχών και τη Χαμάς να λέει ότι δεν θα απελευθερώσει ομήρους χωρίς ένα ευρύτερο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου.

Χαμάς: Το Ισραήλ σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις

Με πληροφορίες από Reuters