Skip to main content

Πάπας: O Kύριος ας μας ελεήσει, ώστε να νικήσουμε την παράνοια του πολέμου

Φωτ. REUTERS/ Guglielmo Mangiapane

«Πολλοί νέοι άνθρωποι θα σκοτωθούν στον πόλεμο», ανέφερε ο πάπας Φραγκίσκος

Την καταδίκη του απέναντι σε κάθε πόλεμο εξέφρασε εκ νέου ο πάπας Φραγκίσκος, λίγες ημέρες έπειτα από την ενόχληση που είχαν προκαλέσει στο Κίεβο οι δηλώσεις του, μέσω των οποίων φαινόταν να καλεί την Ουκρανία να διαπραγματευθεί ειρήνη με τη Ρωσία.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει στον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RSI ότι «εκείνοι που έχουν το θάρρος να σηκώσουν λευκή σημαία και να διαπραγματευτούν είναι ισχυρότεροι», καλώντας την Ουκρανία να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, διευκρίνισε την Τρίτη σε συνέντευξή του ότι η Ρωσία θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την επιθετικότητά της.

«Πολλοί νέοι άνθρωποι θα σκοτωθούν στον πόλεμο. Ας προσευχηθούμε στον Κύριο να μας ελεήσει να ξεπεράσουμε αυτήν την παράνοια του πολέμου, που είναι πάντα μια ήττα», είπε ο πάπας στη διάρκεια του εβδομαδιαίου διαγγέλματός του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πάπας δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη εμπόλεμη ζώνη, αλλά σημείωσε ότι νωρίτερα έλαβε ένα ροζάριο και ένα αντίτυπο του Ευαγγελίου, τα οποία ανήκαν σε έναν που σκοτώθηκε σε κάποιο πολεμικό μέτωπο.

Ο 87χρονος πάπας περιόρισε τον χρόνο της ομιλίας του για τρίτη συναπτή εβδομάδα και άφησε σε έναν βοηθό του να αναγνώσει το μεγαλύτερο μέρος της, λέγοντας στους πιστούς πως είναι ακόμη «λίγο κρυωμένος».