Skip to main content

Τραμπ – Μπάιντεν το «ζευγάρι» των προεδρικών εκλογών: Εξασφάλισαν και μαθηματικά το χρίσμα

Επανάληψη της μάχης του 2020 - παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ήθελαν να δουν αυτή τη μάχη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ πέρασαν και οι δύο το «κατώφλι» των αντιπροσώπων, που απαιτείται για να κερδίσουν και επισήμως το χρίσμα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, σύμφωνα με υπολογισμούς του CBS.

Τέσσερις πολιτείες, μία αμερικανική επικράτεια και Δημοκρατικοί που ζουν στο εξωτερικό πραγματοποίησαν τις προκριματικές τους εκλογές την Τρίτη. Τα αποτελέσματα εγγυώνται μια επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 2020 – κάτι που πάντως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ένα σημαντικό ποσοστό της αμερικανικής κοινής γνώμης δεν θα ήθελε να δει.

Πρόκειται για δύο εκ των γηραιότερων υποψηφίων όλων των εποχών, με αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσο είναι σε θέση να αναλάβουν μία τόσο κρίσιμη θέση. Αυτές είναι εντονότερες για τον Τζο Μπάιντεν, που είναι ήδη 81 ετών.

Shutterstock Illustration

Μπάιντεν: Κρατήστε τη χώρα στο μέλλον

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό που οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την υποψηφιότητά του για επανεκλογή «σε μια στιγμή που η απειλή που θέτει ο Τραμπ είναι μεγαλύτερη από ποτέ».

Επικαλούμενος θετικές οικονομικές τάσεις, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι «στα μισά του δρόου μίας επιστροφής» αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις για το μέλλον τους ως δημοκρατία, από ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν τη χώρα πίσω σε βασικά δικαιώματα. «Πιστεύω ότι ο αμερικανικός λαός θα επιλέξει να μας κρατήσει στο μέλλον», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση από την εκστρατεία του.

Ο Μπάιντεν δεν αντιμετώπισε κανέναν σοβαρό αντίπαλο στην υποψηφιότητά του. Παρά τις επίμονες ανησυχίες των ψηφοφόρων ότι η ηλικία του περιορίζει την ικανότητά του να ασκεί τα καθήκοντα της προεδρίας, ο κομματικός μηχανισμός συσπειρώθηκε γύρω του.

Οι θέσεις και η δημοφιλία του Τραμπ

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ, 77 ετών, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη βάση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, η οποία τον οδήγησε στη νίκη στις προκριματικές εκλογές έναντι των καλά χρηματοδοτούμενων αντιπάλων.

Η εκστρατεία του για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο εστιάζει σε αυστηρότερους νόμους για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να «σφραγίσει τα σύνορα» και να εφαρμόσει απελάσεις «ρεκόρ». Έχει επίσης υποσχεθεί να καταπολεμήσει το έγκλημα, να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας, να φορολογήσει τις ξένες εισαγωγές, να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να συνεχίσει μια προσέγγιση «πρώτα η Αμερική» στις παγκόσμιες υποθέσεις.

«Προκαθορισμένες» υποψηφιότητες

Τα αποτελέσματα της Τρίτης το βράδυ δεν προκαλούν σοκ, καθώς και οι δύο άνδρες είχαν κυριαρχήσει στις προκριματικές μέχρι στιγμής.

Και οι δύο εκ νέου υποψηφιότητές τους φάνηκαν προκαθορισμένες, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με την προοπτική μιας νέας αναμέτρησης μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ τον Νοέμβριο.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ελαφρώς διαφορετικούς κανόνες για τις προκριματικές εκλογές τους, αλλά η διαδικασία είναι ουσιαστικά η ίδια.

Σε κάθε πολιτεία αντιστοιχεί ένα ορισμένο μερίδιο αντιπροσώπων του κόμματος, οι οποίοι απονέμονται είτε στο σύνολό τους στον νικητή υποψήφιο είτε αναλογικά, με βάση τα αποτελέσματα.

Ένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 1.215 εκπροσώπους του κόμματός του κατά τη διάρκεια της προκριματικής περιόδου για να κερδίσει την προεδρική του υποψηφιότητα, ενώ ένας Δημοκρατικός πρέπει να εξασφαλίσει 1.968.

Την Τρίτη, οι Ρεπουμπλικάνοι διεξήγαγαν προκριματικές εκλογές στο Μισισιπή, την Τζόρτζια και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον και μια κοινοβουλευτική ομάδα στη Χαβάη.

Οι Δημοκρατικοί, εν τω μεταξύ, διεξήγαγαν προκριματικές εκλογές στις πολιτείες Τζόρτζια, Ουάσιγκτον και Μισισιπή, καθώς και στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους και για τους Δημοκρατικούς που ζουν στο εξωτερικό.

Η πρώην πρεσβευτής του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η τελευταία εναπομείνασα αντίπαλός του Τραμπ, αποχώρησε από την κούρσα νωρίτερα αυτό το μήνα αφού έχασε 14 πολιτείες από τον Τραμπ την Σούπερ Τρίτη.

Αν και αρκετές ακόμη πολιτείες δεν έχουν ακόμη διεξαγάγει τις προκριματικές αναμετρήσεις τους, με τον κ. Τραμπ και τον κ. Μπάιντεν να ξεπερνούν το όριο των αντιπροσώπων, η μάχη για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024, μόλις ξεκίνησε.

Με πληροφορίες από BBC, CBS