Skip to main content

Μακρόν: Νέα αναβολή της επίσκεψής του στην Ουκρανία

Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Αρνείται το Ελιζέ φόβους για την ασφάλεια του Γάλλου προέδρου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε μια προγραμματισμένη εδώ και καιρό επίσκεψή του στην Ουκρανία εν μέσω εντάσεων με τους συμμάχους για τα ολοένα και πιο επιθετικά σχόλιά του απέναντι στη Ρωσία.

Η επίσκεψη έχει αναβληθεί ήδη πολλές φορές και αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, πριν μεταφερθεί για τα μέσα Μαρτίου. Την Κυριακή, μια ανακοίνωση από το Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί «τις επόμενες εβδομάδες».

Το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων απέρριψε τις εικασίες ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια έπαιξαν ρόλο στην αναβολή, μετά την ρίψη ρωσικού πυραύλου κοντά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. «Δεν υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια», δήλωσε τη Δευτέρα ένας βοηθός του προέδρου.

Ο Μακρόν έχει εντείνει τη ρητορική κατά της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, αναστατώνοντας τους συμμάχους, ιδίως Γερμανία. Ο Μακρόν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι «δειλή» μπροστά στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αφού ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Αντί να σπεύσει στο Κίεβο, ο Μακρόν θέλει τώρα να «πάρει τον απαραίτητο χρόνο» για συζητήσεις με συμμάχους, ώστε να επισκεφθεί την Ουκρανία «με απτά αποτελέσματα», σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη που συζήτησε το ευαίσθητο θέμα στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ενεργά μια τσεχική πρωτοβουλία για αγορά πυρομαχικών από μη ευρωπαίους εταίρους για την Ουκρανία και στην οικοδόμηση υποστήριξης για έναν συνασπισμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία.