Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Ζήτησε «ανθρωπιστική παύση» που οδηγεί σε «βιώσιμη εκεχειρία» στη Γάζα

Eric VIDAL/EUROPEAN UNION

«Η κατάσταση στο έδαφος είναι πιο δραματική από ποτέ»

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο σήμερα το πρωί, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι «ο λαός της Γάζας χρειάζεται μια άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγούσε σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός – και τη χρειάζεται τώρα».

Η κ. φον ντερ Λάιεν περιέγραψε επίσης τις προσπάθειες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Την ώρα που μιλάμε, ένα πλοίο ξεκινά από την Κύπρο για τη βόρεια Γάζα. Μεταφέρει το πιο βασικό είδος ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος είναι το αποτέλεσμα μιας άνευ προηγουμένου διεθνούς συνεργασίας».

Η Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στο έδαφος είναι πιο δραματική από ποτέ και έχει φτάσει σε οριακό σημείο» και πρόσθεσε: «Όλοι έχουμε δει τις αναφορές για παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα. Αυτό δεν μπορεί να είναι και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το σταματήσουμε».

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ενεργοποιηθεί για την ενίσχυση της υποστήριξης.

Αναφερόμενη στην κατάσταση της UNRWA, είπε:

«Θα προχωρήσουμε στην πληρωμή 50 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της UNRWA και οι επόμενες δόσεις θα αποδεσμευτούν μόλις ο οργανισμός κάνει τα άλλα βήματα που έχουμε συμφωνήσει μαζί. Όλα αυτά με έναν απλό στόχο: κάθε ευρώ που επενδύουμε να ξοδεύεται σύμφωνα με τους κανόνες μας και να φτάνει στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη»

Και μιλώντας για την ευρύτερη κατάσταση, τόνισε:

«Φυσικά, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να πολεμήσει τη Χαμάς. Αλλά η προστασία των αμάχων πρέπει να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποκατασταθεί η επαρκής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο λαός της Γάζας χρειάζεται μια άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγούσε σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός – και τη χρειάζονται τώρα».

Με πληροφορίες από Guardian