Skip to main content

Θετική η Μπέρμποκ στην πρόταση του Βρετανού ΥΠΕΞ, για τους πυραύλους «Taurus»

Η πρόταση Κάμερον με στόχο να παραδοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, είναι ανοιχτή στην πρόταση του Βρετανού ομολόγου της, Ντέιβιντ Κάμερον, για ανταλλαγή πυραύλων «Taurus» μεγάλου βεληνεκούς με σκοπό την περαιτέρω μεταφορά τους στην Ουκρανία.

Όπως προκύπτει από την πρόταση του Βρετανού ΥΠΕΞ, η Γερμανία θα μπορούσε να προμηθεύσει πυραύλους κρουζ «Taurus» στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέσω της «κυκλικής ανταλλαγής» η βρετανική πλευρά θα μεταφέρει πυραύλους «Storm Shadow» στην Ουκρανία.

Ντ. Κάμερον: Πρόταση «κυκλικής ανταλλαγής» με στόχο να παραδοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Έτσι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Der Spiegel, το Βερολίνο θα απαλλασσόταν επισήμως από την ευθύνη για την παροχή πυραύλων στο Κίεβο,

«Αυτό θα ήταν μια επιλογή», ανέφερε η Αναλένα Μπέρμποκ σχετικά με την «κυκλική ανταλλαγή».

Η Γερμανίδα υπουργός επεσήμανε ότι ανταλλαγές παρόμοιας φύσης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην προηγούμενη χρήση έμμεσης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπως όταν ήταν απρόθυμος να στείλει άρματα μάχης «Leopard 2» στην εμπόλεμη ζώνη.

Η πρόταση Κάμερον

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, έριξε στο «τραπέζι» πρόταση – κόντρα στον λόγο του Όλαφ Σολτς – κατα την οποία θα μπορούσαν να παραδοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία μέσω «κυκλικής ανταλλαγής» (Ringtausch).

Όπως πρότεινε, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, θα μπορούν να παραδοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, παρακάμπτοντας την άρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος θέλει να αποτραπεί το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι η Γερμανία εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο.

Παραχώρηση «Storm Shadow» μέσω «Τaurus»

Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Ζeitung, ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να παραδώσει πυραύλους «Τaurus» στην Βρετανία, η οποία με τη σειρά της θα αποστείλει στην Ουκρανία περισσότερους από τους αντίστοιχους «Storm Shadow».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με τους γερμανούς εταίρους μας σε αυτό, όπως και σε άλλα ζητήματα, προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες – «ούτε θα ενημερώσουμε τους αντιπάλους μας για τα σχέδιά μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, geopoliticslive