Skip to main content

Ντόναλντ Τουσκ: Η Ευρώπη βρίσκεται σε προπολεμική περίοδο

Ο Ντόναλντ Τουσκ REUTERS/Johanna Geron

«Είτε θα αγωνιστούμε για τα σύνορα και τις αξίες μας είτε θα πέσουμε», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός

Μπορεί να προκλήθηκαν αντιδράσεις από τις δηλώσεις Μακρόν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά και ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε μια δραματική προειδοποίηση: «η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε μια νέα προπολεμική εποχή».

«Οι καιροί της ευτυχισμένης ηρεμίας έχουν τελειώσει. Η μεταπολεμική εποχή έχει φύγει. Ζούμε σε νέους καιρούς, σε μια προπολεμική εποχή. Στην πραγματικότητα, για μερικά από τα αδέρφια μας, δεν είναι πια ούτε προπολεμική περίοδος. Είναι ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας στην πιο σκληρή του μορφή», είπε στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι.

«Δεν φταίμε που το καθημερινό μας λεξιλόγιο περιλαμβάνει, για άλλη μια φορά, λέξεις όπως μάχες, βομβαρδισμοί, επιθέσεις με ρουκέτες, γενοκτονία», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ και προσέθεσε: «Η Ευρώπη ήθελε να ζήσει και να αναπτυχθεί σε έναν μεταπολεμικό κόσμο. Σήμερα όμως πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απλή επιλογή – είτε θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, την επικράτειά μας, τις αρχές μας και κατά συνέπεια τους πολίτες μας και τις μελλοντικές γενιές, είτε θα πέσουμε».

«Δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος να συνθηκολογήσουμε ενώπιον του κακού. Οι δυνατότητες της Ευρώπης, οικονομικές, χρηματοοικονομικές, δημογραφικές, ηθικές, είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητες όσων μας επιτίθενται. Είναι ζωτικής σημασίας σήμερα η Ευρώπη να πιστεύει στη δύναμή της.

»Επίσης, όταν πρόκειται για το πλαίσιο της αμυντικής μας ικανότητας, δεν μπορούμε να ζούμε με τις αυταπάτες. Κανείς δεν θα πάρει τη θέση μας σε αυτόν τον αγώνα για την ασφάλειά μας και για το μέλλον μας. Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι καλύτεροι εγγυητές της ασφάλειάς μας και της ενότητάς μας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το μόνο άτομο στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε είναι ο εαυτός σας. Οι Ευρωπαίοι θα είναι ενωμένοι όταν δουν με όλη τη σαφήνεια ότι η Ένωση είναι πραγματικά η Ευρώπη μας, ένα ασφαλές και καλό σπίτι για τους ανθρώπους».

Πηγή: Guardian