Skip to main content

ΗΠΑ: Η πιο μεγάλη «Σούπερ Τρίτη» του Ντόναλντ Τραμπ

REUTERS/Loren Elliott

Η κρισιμότερη ημέρα των αμερικανικών προκριματικών εκλογών

Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ημέρα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο (εκτός από την 5η Νοεμβρίου εννοείται), έφτασε. Στη Σούπερ Τρίτη εκατομμύρια ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για τις προκριματικές εκλογές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Αν και τα αποτελέσματα είναι προδιαγεγραμμένα, δύσκολα θα χάσει ο Μπάιντεν από τον… εαυτό του και ο Τραμπ από τη Νίκι Χέιλι (αν και ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε), σε 15 πολιτείες και μία περιοχή στήνονται κάλπες.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πήρε μεγάλη αβάντα από το Ανώτατο Δικαστήριο και ουσιαστικά τελειώνει η υπόθεση του αν θα του επιτραπεί νομικά να είναι υποψήφιος, μετά τα ανεκδιήγητα γεγονότα στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

REUTERS/Aude Guerrucci/File Photo

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τη δικαστική απόφαση που τον απέκλειε από τα ψηφοδέλτια στο Κολοράντο, με φόντο την εξέγερση στο Καπιτώλιο. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι το Κολοράντο δεν μπορεί να απαγορεύσει στον Τραμπ να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο στις 19 Δεκεμβρίου είχε απαγορεύσει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετάσχει στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος που απαγορεύει σε όποιον έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή στάση να ασκεί δημόσιο αξίωμα. Και το Μέιν και το Ιλινόι είχαν προχωρήσει σε ανάλογες απαγορεύσεις.

Τι είναι η Σούπερ Τρίτη και γιατί είναι σημαντική

Τι είναι λοιπόν η περίφημη «Σούπερ Τρίτη»;

Είναι η ημέρα που ψηφίζουν οι περισσότερες πολιτείες στα προκριματικά για τις προεδρικές εκλογές.

Εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων θα διεξαχθούν στην Αλαμπάμα, την Αλάσκα, το Αρκάνσας, την Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Μέιν, τη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Οκλαχόμα, το Τενεσί, το Τέξας, τη Γιούτα, το Βερμόντ, τη Βιρτζίνια και το αμερικανικό έδαφος της Αμερικανικής Σαμόα (στον Ειρηνικό Ωκεανό).

Στις ίδιες πολιτείες ψηφίζουν και οι 2, με μόνη εξαίρεση την Αλάσκα που δεν θα ψηφίσουν οι Δημοκρατικοί. Θα στήσουν και αυτοί κάλπες στην Αμερικανική Σαμόα.

REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Περίπου το ένα τρίτο των συνολικών αντιπροσώπων – 865 Ρεπουμπλικάνοι και τουλάχιστον 1.420 Δημοκρατικοί -θα εκλεγούν τη Σούπερ Τρίτη.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ προβλέπει ότι θα κερδίσει τουλάχιστον 773 αντιπροσώπους την ημέρα αυτή και θα πάρει το χρίσμα αργότερα τον Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι έχει 244 αντιπροσώπους, ενώ η αντίπαλός του, η Νίκι Χέιλι, έχει 43. Αν επικρατήσει και στις 15 Πολιτείες, ο Τραμπ είναι πρακτικά αδύνατο να χάσει το χρίσμα.

Για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών απαιτούνται τουλάχιστον 1.215 αντιπρόσωποι (από τους 2.429), ενώ 1.968 είναι ο μαγικός αριθμός για τους Δημοκρατικούς.

Οι κάλπες ανοίγουν στην πλειοψηφία των πολιτειών στις 07:00 το πρωί της Τρίτης 5 Μαρτίου τοπική ώρα (μεταξύ 15:00 – 18:00 το απόγευμα της Τρίτης ώρα Ελλάδας) και κλείνουν σταδιακά από τις 19:00 – 20:00 το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα (03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως 07:00 το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας). Λογικά την Τετάρτη το πρωί θα έχουμε αποτελέσματα.

REUTERS/Callaghan O’Hare

Όπως έχει γίνει αντιληπτό, οι προκριματικές στα δύο κόμματα είναι μια μακρά διαδικασία. Η ιστορία θα τελειώσει στις 4 Ιουνίου, όταν η Μοντάνα, το Νιου Τζέρσεϊ, το Νέο Μεξικό και η Νότια Ντακότα θα πραγματοποιήσουν όλες τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών.

15-18 Ιουλίου, στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι θα ανακοινωθεί και επίσημα ο υποψήφιος του Grand Old Party. Αν και ξέρουμε ποιος θα είναι.