Skip to main content

Καταλονία: Δωρεάν διανομή επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων εμμήνου ρύσεως

REUTERS/Albert Gea
Φαρμακοποιός δείχνει σε μια κοπέλα ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως το οποίο διανέμεται, μαζί με άλλα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα εμμήνου ρύσεως

Πρόκειται για μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες αυτού του είδους παγκοσμίως

Δωρεάν επαναχρησιμοποιούμενα κύπελα εμμήνου ρύσεως, εσώρουχα περιόδου και υφασμάτινες σερβιέτες ξεκίνησε να διανέμει η Καταλονία στα φαρμακεία από σήμερα. Πρόκειται για μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες αυτού του είδους στον κόσμο.

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της προσπάθειας της περιφερειακής κυβέρνησης να μειώσει τη «φτώχεια της περιόδου», αφού μια έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου το 44% των γυναικών που χρησιμοποιούν προϊόντα εμμήνου ρύσεως στην Καταλονία δεν μπορούσαν να αγοράσουν το προϊόν πρώτης επιλογής τους και το 23% δήλωσε ότι έπρεπε να επαναχρησιμοποιήσει προϊόντα που είχαν σχεδιαστεί για μια χρήση.

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα προϊόντων για τη συλλογή του αίματος της εμμήνου ρύσεως -συχνά λόγω κόστους, έλλειψης εγκαταστάσεων πλυσίματος ή εκπαίδευσης- μπορεί να οδηγήσει κορίτσια και γυναίκες να παραλείπουν το σχολείο ή την εργασία και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και συνδρόμου τοξικού σοκ.

Η δημόσια υπάλληλος, Ester Miralles, 55 ετών δήλωσε ότι αν οι άνδρες είχαν έμμηνο ρύση, αυτό το ζήτημα θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ νωρίτερα. «Αυτό επηρεάζει όλες τις γυναίκες – όσες ευτυχώς μπορούν ακόμα να το αντέξουν οικονομικά και αυτές που δεν μπορούν», είπε.

Οι γυναίκες μπορούν να ξοδέψουν 2.500 ευρώ σε προϊόντα υγιεινής στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ η επιλογή επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων θα μειώσει το κόστος σε περίπου 145 ευρώ, ανέφεραν οι αρχές.

Η πρωτοβουλία της Καταλονίας πρόκειται να ωφελήσει περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες– που θα μπορούν να βρουν τα προϊόντα σε περισσότερα από 3.300 φαρμακεία.

Το μέτρο στοχεύει επίσης να μειώσει τους περισσότερους από 9.000 τόνους απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Καταλονία από χρησιμοποιημένα ταμπόν και σερβιέτες.

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο το 2020 που προσφέρει δωρεάν προϊόντα υγιεινής, αλλά η καταλανική κυβέρνηση είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα εμμήνου ρύσεως δίνονται δωρεάν.

Το 2022, η Ισπανία ψήφισε νόμο που ορίζει ότι τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως θα πρέπει να διανέμονται δωρεάν σε σχολεία, φυλακές, εγκαταστάσεις γυναικείας υγειονομικής περίθαλψης και άλλα δημόσια ιδρύματα.

Πηγή: Reuters