Skip to main content

Ο Τραμπ κερδίζει και ο Μπάιντεν χάνει, λόγω και του Ισραήλ

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα που έγινε το Σάββατο για λογαριασμό των New York Times, το 48% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θέλει να ψηφίσει τον Τραμπ και το 43% τον Μπάιντεν

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, εκτιμούν πλέον πολλοί ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι νεότεροι ψηφοφόροι που συνέβαλαν πολύ στην εκλογή του Μπάιντεν το 2020, είναι τώρα  απογοητευμένοι ή θυμωμένοι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να γίνει τεράστιο πρόβλημα για τον Τζο Μπάιντεν», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» Αμερικανικές πηγές. «Εάν ο συνασπισμός ψηφοφόρων που τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο το 2020 διαλυθεί, πιθανότατα θα χάσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ειδικά, γιατί οι νέοι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τον Μπάιντεν», προσθέτουν.

Από την αμερικανική Generation Z (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2010), το 49%  πιστεύει ότι στη Γάζα είναι σε εξέλιξη μια «γενοκτονία», σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Για τη Generation Y, γνωστή ως Millennials, το ποσοστό αυτό είναι 43%.

Ειδικά, μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον των αμάχων που συνωστίζονταν για λίγο αλεύρι στην πόλη της Γάζας, το κλίμα έχει επιδεινωθεί κι άλλο. Παρά την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να διατάξει τη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος, σε συνεργασία με την Ιορδανία. «Όσον πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές και όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τον Μπάιντεν να συνεχίζει να δικαιολογεί την υποστήριξή του στο Ισραήλ», τονίζουν οι ίδιες πηγές στη «Ν»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να διερευνήσει τον «πολύ ανησυχητικό» απολογισμό των νεκρών κατά την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, ενισχύει τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός , αν και το κλειδί είναι η απελευθέρωση των ομήρων με  ανταλλαγή κρατουμένων.

Η αμερικανική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα υπήρχε σήμερα μια συμφωνία, ώστε τα όπλα να σιγήσουν πριν από τον μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, που ξεκινά στις 10 Μαρτίου ,αλλά τα τελευταία γεγονότα περιέπλεξαν τις συνομιλίες.

Σημαντική η εξωτερική πολιτική

«Οι νέοι Αμερικανοί παρακολουθούν στενά για να δουν πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Η εξωτερική πολιτική είναι εξίσου σημαντική για αυτούς, όπως και η κλιματική αλλαγή, για πάνω από το 80% των ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 29 ετών, πολύ περισσότερο από άλλες ηλικιακές ομάδες», τονίζουν Αμερικανοί ερευνητές . Οπως λέει η μάλιστα η Αμερικανό-Εβραία Ρέιτσελ Μοναστέρτσκι, «δεν πρέπει να αφήσουμε τον Μπάιντεν να ξεφύγει από αυτό, δεν πρέπει να του δίνουμε αυτόματα την ψήφο μας, μόνο και μόνο επειδή ο Τραμπ είναι ο αντίπαλος υποψήφιος».

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα που έγινε το Σάββατο για λογαριασμό των New York Times , το 48% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θέλει να ψηφίσει τον Τραμπ και το 43% τον Μπάιντεν.

Μόνο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες πιστεύει ότι οι ΗΠΑ κινούνται σήμερα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το 97% των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Τραμπ το 2020, θέλουν να τον ξαναψηφίσουν, ενώ για τον Μπάιντεν μόνο το 83%. Το 10% των πρώην ψηφοφόρων του Μπάιντεν, στηρίζουν τώρα τον Τραμπ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η υποστήριξη προς τον Μπάιντεν υποχώρησε επίσης σε δύο ομάδες ψηφοφόρων που συνήθως ψηφίζουν πάντα τους Δημοκρατικούς: τους μη λευκούς ψηφοφόρους  και τους απλούς εργαζόμενους.

Ακόμη και σε μια πιο υποθετική μονομαχία μεταξύ Μπάιντεν και Νίκι Χέιλι, οι Ρεπουμπλικάνοι θα ήταν μπροστά με 45%,έναντι 35% του Αμερικανού προέδρου.

Σαρώνει ο Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει μάλιστα, να κερδίζει  έδαφος στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, εν αναμονή και της αυριανής μεγάλης αναμέτρησης της «Σούπερ Τρίτης» σε 15 Πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια και Τέξας.

Παρά την τεράστια δικαστική επίθεση που αντιμετωπίζει -τέσσερις ποινικές διαδικασίες στις οποίες κατηγορείται για 91 κατηγορίες συνολικά-  ο Τραμπ κέρδισε το Σάββατο τους 39 αντιπροσώπους των Ρεπουμπλικανών στο Μίσιγκαν. Εξασφάλισε επίσης τους 51 αντιπροσώπους από τις προκριματικές εκλογές στο Μιζούρι και τους 32 στο Αϊντάχο.

«Με τις νίκες του στην Αϊόβα, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Νεβάδα, τις Παρθένες Νήσους, τη Νότια Καρολίνα και τώρα το Μίτσιγκαν, το Μιζούρι και το Αϊντάχο, ο Τραμπ ήδη έχει  244 αντιπροσώπους για το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στο Μιλγουόκι.  Την ίδια ώρα, η αντίπαλός του, Νίκι  Χέιλι παραμένει κολλημένη στους 24 αντιπροσώπους και συνεχίζει μόνο  χάρη στην υποστήριξη των δωρητών που επιθυμούν μια εναλλακτική Ρεπουμπλικανική λύση ,στον πρώην πρόεδρο», τονίζουν  πηγές στην Ουάσιγκτον.