Skip to main content

Γάλλοι αγρότες τοποθέτησαν μπάλες σανό στην Αψίδα του Θριάμβου

Φωτογραφία: Twitter

Οι αγρότες κατέφτασαν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο κέντρο του Παρισιού νωρίς το πρωί

Γάλλοι αγρότες στοίβαξαν μπάλες σανό γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, στο Παρίσι, δείχνοντας πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Οι αγρότες κατέφτασαν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο κέντρο του Παρισιού νωρίς το πρωί. Καθ’ οδόν προς το Μέγαρο των Βερσαλλιών, αποφάσισαν να κάνουν παράκαμψη μέσω της Αψίδας του Θριάμβου και απέθεσαν τα δεμάτια με άχυρο, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας. «Ανεβήκαμε σήμερα το πρωί για να καταθέσουμε στεφάνι στην Αψίδα του Θριάμβου, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους αγρότες που αυτοκτονούν», είπε ο κτηνοτρόφος Αξέλ Μασόν. «Ακόμα δεν μας ακούει το κράτος», πρόσθεσε.

«Δεν θα τα παρατήσουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου των αγροτών (CR), Βερονίκ Λε Φλος. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι πρόκειται να βοηθήσει τους αγρότες και ταυτόχρονα να υπογράφει  συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις εμπορικές συμφωνίες που εγκρίθηκαν την προηγούμενη μέρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη Χιλή και την Κένυα.

Η σημερινή αιφνιδιαστική κινητοποίηση έγινε δύο ημέρες πριν από το κλείσιμο της Αγροτικής Έκθεσης του Παρισιού, όπου προκλήθηκαν επεισόδια στη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να δεχθεί τα αγροτικά συνδικάτα στα μέσα Μαρτίου, πριν από την παρουσίαση ενός σημαντικού νόμου για τα αγροτικά θέματα.

Η αστυνομία περικύκλωσε μερικές δεκάδες διαδηλωτές και συνέλαβε προσωρινά, 66  άτομα. «Συνεχίζουμε το κίνημα γιατί δεν ακούμε τίποτα ουσιαστικό», είπε ένας από τους διαδηλωτές.

Ερωτηθείς σχετικά με την αγροτική κινητοποίηση, εκπρόσωπος του Υπουργού Γεωργίας, τόνισε ότι « ήταν μια διαδήλωση που δεν είχε δηλωθεί είναι επομένως ήταν παράνομη».

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να χορηγήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ για την  ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος