Skip to main content

Ισπανία: Έρευνα για «τρομοκρατία» κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν

Για την υπόθεση «Τσουνάμι της Δημοκρατίας»

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατία κατά του πρώην προέδρου της Καταλονίας και επικεφαλής των αυτονομιστών Κάρλες Πουιτζντεμόν για τις διαδηλώσεις που συνδέονται με το αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της περιοχής το 2017.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να ερευνήσει τον Πουιτζντεμόν  και τον βουλευτή Ρουμπέν Βάγκενσμπεργκ «για εγκλήματα τρομοκρατίας σε σχέση με τα γεγονότα που διερευνήθηκαν στην υπόθεση του ‘Τσουνάμι της Δημοκρατίας’», ανέφερε το δικαστήριο την Πέμπτη σε ανακοίνωσή του.

Το «Δημοκρατικό τσουνάμι» είναι η επωνυμία μιας μυστηριώδους πλατφόρμας που είχε καλέσει σε διαδηλώσεις κατά της καταδίκης, στις 14 Οκτωβρίου 2019, εννέα αυτονομιστών ηγετών σε ποινές φυλάκισης για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017. Χιλιάδες μαχητικοί υποστηρικτές της απόσχισης είχαν αποκλείσει κυρίως το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης εκείνη την ημέρα.

Στην οργάνωση αυτή οφείλονται επίσης, μεταξύ άλλων, αποκλεισμοί δρόμων στην Καταλονία στο πλαίσιο ισχυρών εντάσεων που σημαδεύτηκαν από σκηνές αντάρτικου πόλεων στη Βαρκελώνη.

Το δικαστήριο, που όρισε εφέτη ανακριτή για να ερευνήσει αυτή την υπόθεση, «δεν έχει καμία αμφιβολία για το ότι τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται το ‘Δημοκρατικό τσουνάμι’ σχετίζονται με την τρομοκρατία», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, «υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τη συμμετοχή στα γεγονότα του Κάρλες Πουτζντεμόν» που «ενημερώθηκε από την αρχή της δημιουργίας αυτής της νέας ομάδας που οργανώθηκε με σκοπό να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη και να αποσταθεροποιήσει σοβαρά τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Πηγές: Politico,  AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ