Skip to main content

Οι ταυτόχρονες εκλογές ανησυχούν ΗΠΑ και Βρετανία

REUTERS/Leah Millis

Φόβοι για κινδύνους ασφαλείας λόγω Ρωσίας

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία διεξήγαγαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου σχετικά με κινδύνους ασφαλείας που μπορεί να προκληθούν εάν οι δύο χώρες κάνουν σχεδόν ταυτόχρονα εκλογές στο τέλος 2024.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ανησυχούν ότι η Ρωσία ή άλλοι αντίπαλοι θα μπορούσαν να δουν μια ευκαιρία για εχθρική δράση «κάπου» στον κόσμο, εάν και οι δύο χώρες απασχολούνται από μια προεκλογική περίοδο, αλλά και μια πιθανή μετάβαση της εξουσίας.

Υπάρχουν επίσης φόβοι για παρέμβαση στις δύο εκλογές από άλλες ξένες χώρες, αν και το επίκεντρο είναι κυρίως η Ρωσία, σύμφωνα με τους ανθρώπους, οι οποίοι συζήτησαν το ευαίσθητο ενδεχόμενο στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ορίζονται βάσει νόμου για τις 5 Νοεμβρίου, ενώ οι γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία στη Βρετανία, αλλά αναμένεται να διαλέξει μία ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Υπάρχει πάντως μια ευελιξία για την Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν έως τις 25 Ιανουαρίου 2025. Οι εκλογές στις δύο χώρες συνέπιπταν τελευταία φορά το 1964.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ έχει ένα επιβλητικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις καθώς προσπαθεί να εκδιώξει τους Τόρις του Σούνακ από την εξουσία μετά από 14 χρόνια. Στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και προηγείται του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι σύμμαχοι έχουν επίσης ανησυχήσει για τις λεγόμενες υβριδικές απειλές από τη Ρωσία, καθώς περίπου 2 δισεκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες σε περισσότερες από 50 χώρες το 2024.

Με πληροφορίες από Bloomberg