Skip to main content

Γερμανία: Συνελήφθη η πρώην τρομοκράτης της RAF, Ντανιέλα Κλέτε

Μέλη της γερμανικής ομάδας Red Army Faction (RAF),Ερνστ Φόλκερ Σταουμπ και Ντανιέλ Κλέτε

Οι Αρχές την αναζητούσαν για περισσότερα από 30 χρόνια

Μετά από τουλάχιστον τριάντα χρόνια ερευνών, συνελήφθη στο Βερολίνο, η πρώην τρομοκράτης της RAF Ντανιέλα Κλέτε, την οποία καταζητούσαν -μεταξύ άλλων- για απόπειρα δολοφονίας.

Την είδηση επιβεβαίωσαν η υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Ντανιέλα Μπέρενς (SPD), και το γραφείο της Κρατικής Εγκληματολογικής Αστυνομίας.

Η σύλληψη έγινε το βράδυ της Δευτέρας από ερευνητές του LKA Κάτω Σαξονίας με την υποστήριξη της αστυνομίας του Βερολίνου.

«Ορόσημο στη γερμανική εγκληματική ιστορία»

Η Ντανιέλα Μπέρενς έκανε λόγο για μια «μεγάλη επιτυχία στο ανθρωποκυνηγητό» και για ένα«”ορόσημο στη γερμανική εγκληματική ιστορία».

Σύμφωνα με το LKA Κάτω Σαξονίας και την αρμόδια εισαγγελία η Κλέτε δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη.

Τι βρέθηκε στο σπίτι της

Σύμφωναμε δημοσίευμα του zeit.online, στο διαμέρισμά της βρέθηκαν πυρομαχικά και δύο γεμιστήρες για ένα πιστόλι. Η Κλέτε ζούσε με πλαστή ταυτότητα.

Οι ερευνητές δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, οι ερευνητές κατέσχεσαν στο διαμέρισμα ένα ιταλικό διαβατήριο.

Το κατηγορητήριο

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται η Κλέτε και οι φερόμενοι ως συνεργοί της αφορούν απόπειρες δολοφονίας και σοβαρές ληστείες μεταξύ 1999 και 2016.

Αδικήματα για τα οποία η εισαγγελία θεωρεί ότι δεν υπήρχαν πίσω από αυτά πολιτικά κίνητρα.

Οι ερευνητές είχαν προσφέρει αμοιβή συνολικού ύψους 150.000 ευρώ για πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό των Κλέτε και των συνεργατών της, Staub και Garweg, και στην έρευνα συμμετείχε επίσης η ευρωπαϊκή αστυνομική αρχή Europol.

Η επίθεση με εκρηκτικά στη φυλακή Weiterstadt το 1993

Η 65χρονο σήμερα Κλέτε, ανήκε στη λεγόμενη τρίτη γενιά της RAF, η οποία θεωρείται υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την επίθεση με εκρηκτικά στη φυλακή Weiterstadt το 1993.

Οι δολοφονίες του τότε επικεφαλής της Deutsche Bank, Alfred Herrhausen, και του επικεφαλής της Treuhand, Detlev Karsten Rohwedder, αποδίδονται επίσης σε αυτή τη γενιά της RAF.

Η δολοφονία του Rohwedder το 1991 στο σπίτι του στο Ντίσελντορφ θεωρείται η τελευταία απόπειρα δολοφονίας από την τρομοκρατική οργάνωση. Η RAF διαλύθηκε το 1998.

Τέλος, η Κλέτε φέρεται ως ύποπτη και για συμμετοχή σε επίθεση με όπλο εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βόννη το 1991.

Είναι επίσης ύποπτη για συμμετοχή στην επίθεση με εκρηκτικά στο Weiterstadt το 1993, ενώ ίχνη δείχνουν ότι βρισκόταν επίσης στον τόπο της αντιτρομοκρατικής δράσης του 1993 στο Bad Kleinen στο Mecklenburg.

Ο αστυνομικός Michael Newrzella και το μέλος της RAF Wolfgang Grams σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη η πρώην τρομοκράτης της RAF Birgit Hogefeld.