Skip to main content

Μπλίνκεν: Αντίθετες οι ΗΠΑ σε κατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ

REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε «απογοητευμένος» για τις 3.000 νέες κατοικίες στην Δυτική Όχθη

Την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, καθώς και σε οποιαδήποτε μείωση της έκτασής της, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Νωρίτερα, από την Αργεντινή, στην οποία πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε «απογοητευμένος» από την ανακοίνωση του Ισραήλ για τα σχέδια οικοδόμησης 3.000 νέων κατοικιών σε οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι η πολιτική των ΗΠΑ θεωρεί πως οι νέοι ισραηλινοί οικισμοί είναι αντιπαραγωγικοί για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Αντ. Μπλίνκεν: «Απογοήτευση» για τις 3.000 νέες κατοικίες στην Δυτική Όχθη

Σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα παρουσίασε ο Νετανιάχου

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του το σχέδιό του για τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος με τη Χαμάς, όπως ανέφεραν την Πέμπτη οι Times of Israel.

Το σχέδιο προβλέπει ότι την «επόμενη μέρα» του πολέμου, όλη η παραθαλάσσια περιοχή θα διοικείται από τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα.

Αναφέρεται ακόμη, με αοριστία, πως τη διακυβέρνηση θα αναλάβουν «τοπικοί αξιωματούχοι» με «εμπειρία στη (δημόσια) διοίκηση», άνθρωποι χωρίς δεσμούς «με χώρες ή οντότητες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που κυβερνά μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δεν αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο, αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, δεν αποκλείεται η συμμετοχή της στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον.

Ισραήλ: Σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα παρουσίασε ο Νετανιάχου