Skip to main content

ΗΠΑ: 500 νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον θάνατο του Ναβάλνι

Kenny Holston/Pool via REUTERS

Τα μέτρα έχουν στόχο άτομα που συνδέονται με τη φυλάκιση του Ναβάλνι καθώς και με τον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, την αμυντική βιομηχανία και τα δίκτυα προμηθειών της

Περισσότερες από 500 νέες κυρώσεις επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επίσης νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σε σχεδόν 100 οντότητες, επειδή παρέχουν υποστήριξη στη Ρωσία, ενώ θα αναλάβουν επίσης δράση για να μειώσουν περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια, ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, με τα μέτρα επιδιώκεται να βρεθεί η Ρωσία αντιμέτωπη με συνέπειες για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, καθώς και για το θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι κυρώσεις «θα εξασφαλίσουν ότι ο Πούτιν θα πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο τίμημα για την επίθεσή του στο εξωτερικό και για την καταπίεση στη χώρα του», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όπως είπε, τα μέτρα έχουν στόχο άτομα που συνδέονται με τη φυλάκιση του Ναβάλνι καθώς και με τον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, την αμυντική βιομηχανία και τα δίκτυα προμηθειών της σε πολλές ηπείρους.

Στη δήλωσή του, η οποία δημοσιεύθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Η χρονική συγκυρία

Τα μέτρα έρχονται την παραμονή της επετείου δύο ετών από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022. Επιβάλλονται επίσης σε αντίδραση για τον θάνατο του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, με τη χήρα του οποίου συναντήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες Πέμπτη στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο κ. Μπάιντεν κατηγορεί προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν πως είναι «υπεύθυνος» για τον θάνατο του αντιπολιτευόμενου, που ανακοινώθηκε τη 16η Φεβρουαρίου. «Έχουμε ήδη κυρώσεις αλλά εξετάζουμε επιπρόσθετες», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν τη Δευτέρα, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο.

Οι έως τώρα κυρώσεις

Από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν ομοβροντία κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων στις δικαιοδοσίες τους, έχουν απαγορεύσει κάθε εμπορική συναλλαγή συμμάχων τους με τη Ρωσία, ενώ έχουν επίσης δεσμεύσει πόρους της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Οι χώρες συμμαχίας που συμπεριλαμβάνει τη G7, την ΕΕ και την Αυστραλία δημιούργησαν εξάλλου σύστημα για την επιβολή ορίου στις τιμές του πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αυτό μείωσε κατά το ένα τρίτο το 2023 τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου σε σχέση με το 2022.

Οι ανακοινώσεις για νέες κυρώσεις πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια. Προχθές, Τετάρτη, οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν για το 13ο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε χθες νέες παραδόσεις πυραύλων στον ουκρανικό στρατό.