Skip to main content

Τραμπ: Αισθάνεται… Ναβάλνι σε «κομμουνιστική χώρα» – Τι είπε για τις διώξεις εναντίον του

REUTERS/Sam Wolfe

Οδεύουμε να γίνουμε κομμουνιστική χώρα, διεμήνυσε, αναφερόμενος στις διώξεις που αντιμετωπίζει

Στο αφήγημα που τον θέλει να είναι θύμα πολιτικών διώξεων ποντάρει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σε προεκλογική ομιλία στη Νότια Καρολίνα την Τρίτη, έφτασε μάλιστα στο σημείο να παρομοιάσει εαυτόν με τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε σε ρωσική φυλακή.

Ο Τραμπ καταδικάστηκε την Παρασκευή να πληρώσει πρόστιμο 355 εκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική απάτη, επειδή διόγκωνε τεχνητά την αξία των ακινήτων του για να εξασφαλίσει καλύτερους όρους τραπεζικών δανείων και ασφαλιστικών συμβολαίων.

Η επίμαχη αναφορά

Κατά την προεκλογική ομιλία, επέμεινε ότι η απόφαση ήταν πολιτικά υποκινούμενη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σαν τον Ναβάλνι. Είναι μια μορφή κομμουνισμού ή φασισμού».

Αναφερόμενος στον δικαστή που του επέβαλε την ποινή, σχολίασε πως «αυτός ο τύπος είχε αποφασίσει πως ήμουν ένοχος προτού καν αρχίσει η δίκη».

Όταν μια δημοσιογράφος του Fox News τον παρότρυνε να αναφερθεί στην υπόθεση Ναβάλνι, ο Τραμπ τον χαρακτήρισε «πολύ γενναίο άνδρα», που «πιθανόν θα ήταν καλύτερο να μείνει μακριά και να μιλάει από το εξωτερικό της χώρας», αντί να επιστρέψει στη Ρωσία.

«Αυτό γίνεται επίσης στη χώρα μας», συνέχισε. «Οδεύουμε να μετατραπούμε σε κομμουνιστική χώρα από πολλές απόψεις». «Έχω οκτώ ή εννιά δίκες στο ενεργητικό μου εξαιτίας του ότι (…) είμαι στην πολιτική», υποστήριξε.

Η κριτική για την αρχική σιωπή και οι νομικές περιπέτειες

Έκανε τα σχόλια αυτά εν μέσω σφοδρής κριτικής που προκάλεσε η αρχική σιωπή του για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι την Παρασκευή σε φυλακή στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει μπροστά του τέσσερις ποινικές δίκες, για τις πιέσεις που άσκησε προκειμένου να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 (δύο, σε ομοσπονδιακό και σε πολιτειακό επίπεδο), για τον τρόπο που χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα, και για τις πληρωμές του προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή πορνοστάρ που υποστήριζε πως ο μεγιστάνας είχε εξωσυζυγική σχέση μαζί της.

Συνολικά, του έχουν απαγγελθεί 91 κατηγορίες.

Πηγές: Reuters, New York Times