Skip to main content

Υποψήφιος ευρωβουλευτής της Λεπέν ο Λεγκέρι, πρώην επικεφαλής της Frontex

FRONTEX

Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με περίπου 30%, δέκα μονάδες μπροστά από το κόμμα του προέδρου Μακρόν

O Φαμπρίς Λεγγέρι, πρώην διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Συνόρων (Frontex), εντάχθηκε στο ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν (RN) και θα είναι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Σε συνέντευξή του στη Journal du Dimanche, ο Λεγκέρι ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος με την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Ο Λεγκέρι θα είναι τρίτος στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Ζορντάν Μπαρντελά. «Το RN έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και την ικανότητα να το πραγματοποιήσει. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τη μεταναστευτική πλημμύρα, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ευρωκράτες δεν θεωρούν ως πρόβλημα, αλλά μάλλον ως έργο: μπορώ να το καταθέσω», δήλωσε ο Λεγκέρι στη Journal du Dimanche.

Ο 55χρονος Γάλλος ανώτερος δημόσιος υπάλληλος κατείχε τη θέση του διευθυντή της Frontex από το 2015 έως το 2022, πριν παραιτηθεί. «Στόχος μου είναι να θέσω την εμπειρία και την τεχνογνωσία μου στην υπηρεσία των Γάλλων. Έχοντας ηγηθεί της Frontex για σχεδόν επτά χρόνια και εργαστεί για το κράτος για περίπου 30  χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της διαχείρισης της μετανάστευσης, αυτή η απόφαση είναι πολύ συνεπής», είπε στη JDD. «Οι ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου αντιπροσωπεύουν μια μοναδική ευκαιρία να βάλουμε τη Γαλλία και την Ευρώπη πίσω στον σωστό δρόμο. Αυτός είναι ο λόγος που μπαίνω στη λίστα με επικεφαλής τον Μπαρντελά», πρόσθεσε.

Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με περίπου 30%, δέκα μονάδες μπροστά από το κόμμα του προέδρου Μακρόν.

«Δέχτηκα πίεση»

Ο Λεγκέρι είχε παραιτηθεί από την εκτελεστική διοίκηση της Frontex όταν έγινε στόχος έκθεσης της ίδιας της οργάνωσης, η οποία τον επέκρινε ότι «δεν σεβάστηκε τις διαδικασίες και επέδειξε απιστία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» και «κακή προσωπική διαχείριση».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «σχετικά με αυτές τις κατηγορίες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε το διοικητικό συμβούλιο της Frontex έχουν βρει συγκεκριμένα στοιχεία που να τις υποστηρίζουν».

Όπως είπε στη JDD, «στην πραγματικότητα, επειδή ήθελα να ελέγξω τη μετανάστευση, δέχτηκα πίεση και ένιωσα γενική εγκατάλειψη. Η γαλλική κυβέρνηση με πίεσε να παραιτηθώ. Η Γερμανία δεν είχε την τάση να με υποστηρίξει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σαφώς εχθρική απέναντί ​​μου, ήθελε να φύγω », πρόσθεσε.

Ο πρώην επικεφαλής της Frontex σημείωσε ότι την περίοδο που ήταν επικεφαλής του ευρωπαϊκού φορέα υπήρξε μια σημαντική καμπή στην πολιτική προς το μεταναστευτικό ρεύμα. Ενώ η αποστολή της Frontex  από το 2015 συνίστατο στην «προστασία της Γαλλίας και της Ευρώπης από το μεταναστευτικό κύμα», από το 2019, με την άφιξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η νέα Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είχε συστήσει να «φέρνουμε τους μετανάστες πίσω και να τους  καλωσορίζουμε».

Ο Λεγκέρι είπε ότι στόχος του είναι «να πολεμήσει ενάντια σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ενθαρρύνει και ανέχεται αυτή τη μεταναστευτική βύθιση», υπενθυμίζοντας την υπόσχεση του RN να κάνει δημοψήφισμα για αλλαγή του Συντάγματος σχετικά με το καθήκον υποδοχής μεταναστών.